KBVB dient voorlopig geen schadeclaim in bij FIFA

De Koninklijke Belgische voetbalbond (KBVB) dient voorlopig nog geen schadeclaim in bij de FIFA na de uitspraken van Sepp Blatter. Die liet in een interview met het Russische persagentschap TASS uitschijnen dat er nog voor de stemming in december 2010 een akkoord was om het WK 2018 toe te wijzen aan Rusland. België en Nederland waren samen kandidaat voor de organisatie van dat wereldkampioenschap.

“We blijven bij ons standpunt dat indien fraude bewezen is bij de toekenning van 2018 en 2022 wij met onze partners zullen overleggen om een schadeclaim in te dienen bij de FIFA. De recente uitspraken van Sepp Blatter geven een slecht gevoel met betrekking tot dat beslissingsproces.”

De KBVB wacht op meer duidelijkheid in de zaak. “We stellen ons vertrouwen in het Ethisch Comité van de FIFA en het Zwitserse gerecht om de volledige waarheid aan het licht te brengen.”

Blatter: "Platini en Sarkozy gooiden het op een akkoord met Qatar"

Huidig FIFA-voorzitter Sepp Blatter verklaarde in een interview dat er in 2010 werd beslist om de WK’s van 2018 en 2022 toe te kennen aan Rusland en de Verenigde Staten. “Zo zouden de twee grote wereldmachten elk hun WK krijgen.” Het WK van 2022 ging uiteindelijk niet naar de VS, maar wel naar Qatar. Volgens Blatter gooiden UEFA-voorzitter Michel Platini en de toenmalige Franse president Sarkozy het op een akkoord met Qatar. "Vier stemmen van Europa gingen naar Qatar in plaats van naar de VS en zo won Qatar met 14-8. Het had 10-12 moeten zijn."

De Engelse voetbalbond reageerde furieus op de uitspraken van Blatter en wil de zaak grondig laten onderzoeken. Engeland was ook kandidaat-organisator en gaf zo’n 29 miljoen euro uit aan zijn kandidatuur. 2,9 miljoen daarvan was overheidsgeld en dat wil de FA terugvorderen. Het zogenoemde HollandBelgiumBid werkte met een budget van zo’n tien miljoen euro.

D’Hooge: “In volledige vrijheid gestemd”

Michel D’Hooge was in 2010 lid van het Uitvoerend Comité van de FIFA en mocht dus meestemmen voor de WK’s van 2018 en 2022. Aan de Nederlandse Openbare Omroep (NOS) zei hij niet op de hoogte te zijn van afspraken. “Het zou me verwonderen als die er waren. Ik heb zelf in volledige vrijheid gestemd. Er is mij nooit gevraagd deel uit te maken van een groep.”

167 keer gelezen