"WK '18 voor stemming al voor Rusland"

De geschorste FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft een openhartig interview gehad met het Russische persagentschap TASS. Daarin zegt hij dat er een akkoord was om het WK in 2018 in Rusland te organiseren, nog voor de stemming plaatsvond. Daarnaast betreurt hij dat hij vorig jaar na het WK in Brazilië niet is afgetreden en beschuldigt Michel Platini van aanvallen tegen zijn persoon.

“Ik had de moed moeten opbrengen na het WK 2014 in Brazilië een stap terug te zetten”, zegt Blatter. “Vijf van de zes confederaties drongen er echter op aan dat ik zou blijven. Ze hadden schrik dat iemand uit Europa aan de macht zou komen en de UEFA dan het wereldvoetbal zou controleren.”

Blatter wijst in het gesprek met een beschuldigende vinger naar UEFA-voorzitter Michel Platini, die net als de Zwitser een schorsing uitzit op verdenking van fraude. “Platini wilde mij persoonlijk raken. Hij zat achter de aanvallen tegen mijn persoon. Daarna werd het een politieke zaak. Het ging om hen die het WK verloren, Engeland tegen Rusland (organisator WK 2018) en de VS tegen Qatar (organisator WK 2022).

Over dat WK in 2018 zei Blatter in het interview dat het al was toegekend aan Rusland voor de stemming daarover had plaats gevonden.

Blatter verzekerde wel nog dat Rusland het WK 2018 niet meer zal verliezen. "Niemand wou dat het WK naar Engeland ging. Ze kregen slechts één stem".

Op 26 februari kiest de FIFA een opvolger voor Sepp Blatter. "Ik hoop dat ik dan weer terug ben als FIFA-voorzitter", zegt de 79-jarige Zwitser. "Dan kan ik op zijn minst het congres leiden. Dat is mijn droom."

Onderzoek

De Engelse federatie vraagt een onderzoek na de uitlatingen van Blatter. Het gaf 29,1 miljoen euro uit aan zijn kandidatuur, waarvan 2,9 euro overheidsgeld. “Het zou mooi zijn als we het geld van de belastingbetaler kunnen recupereren”, zei FA-voorzitter Dyke. "Er is niet veel meer wat Blatter kan zeggen, dat me kan verbazen. Ik begrijp uit zijn woorden alleszins dat er sprake is van voorgekookte FIFA-plannen. We zullen onder de loep nemen wat Blatter juist gezegd heeft. Ik veronderstel dat hij wel weer zal zeggen dat zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd werden."

377 keer gelezen