UEFA steunt Infantino als kandidaat FIFA-preses

Gianni Infantino, de secretaris-generaal van de Europese voetbalbond UEFA, gooit zich in de strijd om het voorzitterschap van de Wereldvoetbalbond FIFA. Hij krijgt daarbij de steun van het Uitvoerend Comité van de UEFA.

“Het Uitvoerend Comité van de UEFA heeft vandaag unaniem beslist om Gianni Infantino te steunen als kandidaat FIFA-voorzitter in de aanstaande verkiezingen. Die zijn een cruciaal moment voor het bestuur en de toekomst van de FIFA. Volgens ons heeft Gianni Infantino de kwaliteiten om de grote uitdagingen waar we voor staan aan te gaan en de organisatie te leiden op dit pad van hervormingen om de integriteit en geloofwaardigheid van de FIFA te herstellen.” Dat verklaart het Uitvoerend Comité in een statement op de website van UEFA. 

“Gianni heeft fantastisch werk verricht bij de UEFA. Hij heeft bewezen dat hij een topbestuurder is en onderhoudt positieve relaties met voetbalstakeholders over de hele wereld. Hij is al lange tijd voorstander van verandering bij de FIFA en zou voor een verfrissende en geïnformeerde stem zorgen aan de top van de Wereldvoetbalbond. We zijn heel blij met zijn kandidatuur. Momenteel is hij volop aan de slag om de nodige steun (van vijf landen) te krijgen om officieel kandidaat te zijn."

Infantino is bekend van bij de lotingen van onder andere de Champions League en de Europa League. De laatste zes jaar was hij de rechterhand van Michel Platini binnen de UEFA. Platini, die momenteel negentig dagen geschorst aan de kant staat, is zelf ook kandidaat FIFA-voorzitter. De Fransman kreeg zijn schorsing van de Ethische Commissie van de FIFA omdat hij in 2011 een verdachte betaling zou hebben ontvangen van huidig FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die eveneens geschorst is. 

Maandagnacht is de deadline voor het indienen van de kandidaturen. Op 26 februari 2016 kiezen de verschillende leden van de FIFA een opvolger voor Sepp Blatter. De Zwitser is al sinds 1998 aan de macht en werd eind mei voor een vierde keer herverkozen als voorzitter, maar na een reeks schandalen besliste hij dan toch om een stap opzij te zetten.

Dit zijn de acht kandidaat-voorzitters:

  • Michel Platini (Frankrijk)
  • David Nakhid (Trinidad & Tobago)
  • Prins Ali bin al-Hussein (Jordanië)
  • Jérôme Champagne (Frankrijk)
  • Tokyo Sexwale (Zuid-Afrika)
  • Sjeik Salman bin Ibrahim Al Khalifa (Bahrein)
  • Gianni Infantino (Zwitserland)
  • Musa Bility (Liberia)
265 keer gelezen