Cruyff: "Gemist EK is schuld van de bond'

Johan Cruijff legt de schuld van de uitschakeling van het Nederlands elftal in de kwalificaties voor het EK vooral bij de Nederlandse voetbalbond KNVB. "Natuurlijk is de uitschakeling van het Nederlands elftal niet alleen de schuld van de bondscoach. Het missen van het EK is vooral de verantwoordelijkheid van de KNVB", schrijft hij maandag in zijn column in De Telegraaf.

Nederland eindigde in zijn groep als vierde met 13 op 30, ver achter Tsjechië (22), Ijsland (20) en Turkije (18). "De uitschakeling is dan een groot drama, aan de andere kan schudt het iedereen misschien wel wakker. Dat wordt hoog tijd", reageert de voormalige sterspeler, die zegt dat hij met verbazing heeft gekeken naar het spel in de laatste wedstrijd van Nederland tegen Tsjechië(2-3). Technische details zoals de inspeelpass of de omschakeling zijn volgens hem eenvoudig te trainen. "Zelfs voor iemand met minder talent. Wat dat betreft vind ik het zelfs niet relevant als iemand als Arjen Robben niet speelt."

Volgens Cruijff worden vaste normen en waarden niet meer nageleefd. De ex-trainer van onder meer Barcelona en Ajax meent dat er geanticipeerd moet worden op bepaalde kwaliteiten van spelers. "Dat mis ik in het Nederlandse voetbal. Een probleem dat al grotendeels getackeld kan worden door de basisregels goed te hanteren. Daar zou de KNVB op moeten toezien. Door niet de uitslag, maar het spel te analyseren." Na de uitschakeling van Oranje bleef bondscoach Danny Blind in functie en vooral KNVB-directeur Bert van Oostveen kwam zwaar onder vuur te liggen. De roep om een technisch directeur werd alleen maar luider. De raad van commissarissen van de KNVB komt volgende maand bijeen om de mislukte kwalificatiereeks te evalueren.

288 keer gelezen