Raul stopt met voetballen

Raul Gonzalez Blanco hangt in november zijn voetbalschoenen aan de haak. De 38-jarige Spanjaard speelt momenteel bij New York Cosmos, in de Amerikaanse tweede klasse. De aanvaller was tot voor kort all-time topschutter van Real Madrid, waar hij 16 jaar lang actief was.

Wanneer de Amerikaanse voetbalcompetities ten einde lopen, zal ook Raul zijn carrière beëindigen. “Toen ik mijn contract bij New York Cosmos tekende, heb ik gezegd dat ik op het einde van het seizoen over mijn toekomst zou beslissen. Ik kies ervoor om te stoppen. Ik denk dat dit het juiste moment is”, zegt hij op de clubwebsite.

Raul is een clubicoon van Real Madrid en vestigde met het rugnummer 7 heel wat records bij de Koninklijke. Als jeugdproduct debuteerde hij er op 17-jarige leeftijd, tot dan toe de jongste debutant ooit bij de Spaanse grootmacht. Intussen werd dat record verbroken door de Deen Martin Odegaard. Ook had hij met 323 goals in 741 matchen het record van topschutter aller tijden in zijn bezit, maar ook dat sneuvelde recent. Cristiano Ronaldo scoorde (voorlopig) een doelpuntje meer. Ten tijde van het Galatico-tijdperk, waar wereldtoppers als Zinédine Zidane, Luis Figo, David Beckham en Ronaldo van deel uitmaakten, droeg Raul de kapiteinsband.

De goaltjesdief kroonde zich zes keer tot kampioen van Spanje en won zelfs drie keer de Champions League (1998, 2000 en 2002). Hij scoorde in de eerste twee finales en was daarmee de eerste speler ooit die erin slaagde om in twee verschillende finales te scoren. Toen hij eind jaren ’00 onder meer door de komst van vlot scorende spitsen als Cristiano Ronaldo, Karim Benzema en Gonzalo Higuain minder aan spelen toekwam, trok Raul de deur van Bernabéu achter zich dicht.

In 2010 tekende hij een contract bij Schalke 04, waarmee hij tegen alle verwachtingen in de halve finale van Champions League bereikte. Na twee seizoenen in de Bundesliga tekende hij een lucratief bij het Qatarese Al Sadd. New York wordt het eindstation in zijn rijk gevulde carrière. 

In april 2011 scoorde Raul zijn 71ste en laatste doelpunt in de Champions League. Ook dat was op dat moment een record. Herbekijk hieronder nogmaals zijn laatste CL-goal. 

 

569 keer gelezen