COLUMN: Rode Duivels en Oranje pechvogels

De Rode Duivels hebben zich voor het eerst in 32 jaar via de kwalificaties kunnen plaatsen voor een EK, Oranje is er voor het eerst in evenveel jaar niet bij. Voetbalcommentator en –journalist Dirk Deferme analyseert de voorbije campagne.

Afwezig

Nederland was Europees kampioen in 1988 en haalde de halve finale in 1976, 1992, 2000 en 2004. Op het vorige EK, in 2012 in Polen en Oekraïne, verloor het drie keer in de groepsfase. Van Denemarken, Duitsland en Portugal. Dat was zeker een lastige loting, maar de vicewereldkampioen was daar gewoon niet goed genoeg. Recent was Oranje derde op de Wereldbeker in 2014 en finalist in 2010. In Brazilië werd er gewonnen van Spanje, Australië, Chili, Mexico, Costa Rica (strafschoppen) en Brazilië.

Nederland heeft tussen 1970 en 2016 maar 6 van de 23 eindtoernooien gemist. Ter vergelijking, België was er 11 keer niet bij. In Frankrijk is Oranje de grote afwezige. Op de ranking van de EK deelnemers aller tijden is Nederland zesde. Op de ranking van wereldbekers is het twaalfde. Nogmaals om te vergelijken: België is achtste en dertiende. Nederland is het grootste van de kleine landen. Duidelijk voor Uruguay, Zweden, Portugal, Denemarken, Griekenland en België. We zullen ze missen. Al was het maar om het discours, voor en na de wedstrijd en tijdens de rust.

Waarom afwezig?

Mag dat in schema of met trefwoorden? Arrogantie, gemakzucht, te weinig discipline en drive. De onderschatting ook van toch wel sterkere tegenstanders dan verwacht. Uit hun kwalificatiegroep A gaan Tsjechië, IJsland en Turkije rechtstreeks naar Frankrijk. Nederland verloor 5 keer. Evenveel als in de voorbije 62 kwalificatiewedstrijden in aanloop naar de 6 vorige eindtoernooien.

Pech! In de vorm van blessures, lat en paal, rode kaarten, strafschoppen tegen, cruciale blunders, heel vroeg op achterstand...

Niet goed genoeg! Kwaliteitsgebrek. Nederland kan niet verdedigen. De Grote Vier (Robben, Van Persie, Sneijder, van der Vaart) zijn 30 plus. De laatste Nederlandse wereldkeeper (van der Sar) stopte al in 2008. Het nieuw bloed en het jong talent speelde geen rol van betekenis. Die zijn nog niet klaar. Of het komt er nooit van. De Rode Duivels hebben het tot 2012 ook met te veel “halfjes" moeten doen. Daarmee geraak je nergens. 

Mooi

In Holland woedt de vermakelijke discussie tussen winnen zondermeer en mooi winnen. Dat laatste zijn ze aan hun status als voetbal-gidsland verplicht. Omwille van het voetbal in Brazilië werd het Oranje van Van Gaal, mooi én lelijk derde, in eigen land dan ook verguisd. Hij liet Nederland voetballen vanuit de beperkte kwaliteit van de meeste spelers. Dus liet hij ze doen wat het makkelijkste is. Hij versterkte de defensieve organisatie en het resultaat werd belangrijker dan mooi voetbal. Zijn opvolgers, Hiddink en Blind, schipperden tussen het oermodel en de Braziliaanse masterclass van Louis. Met geschipper wordt je vierde in groep A.

Ik denk dat de oorzaak van het falen niet in de vermakelijke discussie te vinden is. Maar wel in het stukje daarboven. Pech! Niet goed genoeg! Het voetbaldiscours is gebaat bij die verregaande versimpeling. Terwijl de Nederlanders houden van verdiepen, eindeloos ouwehoeren en het overlegmodel.

Leuk

En dus gaan ze verder, veel en veel verder zoeken naar oorzaken. Hun nieuwste uitvinding heet: “ongevaarlijk balbezit”. Je kan hierover lezen en meepraten op de (uitstekende) website van De Correspondent.

Vertrekpunt is: we hebben/hadden van allemaal in onze groep het meest de bal, maar we zijn niet gevaarlijk. De tegenstander loert tot wij de bal verliezen. Wij staan dan nog “in aanvalsstand” en zij slaan dan razendsnel toe.

Balbezit moet je combineren met op tijd en stond, ik denk zo vaak als het kan zoals de Rode Duivels tegen Israël, "een snelle en agressieve passing”. Terwijl Oranje en de hele Eredivisie, blijkt uit de stats in De Correspondent, uitblinkt in risicoloze passing op de eigen helft of net over de middenlijn. Oorzaak: de Nederlandse voetbalcultuur. Die spelers zijn zo gekweekt. Dat komt pas goed als er hulp van buitenaf komt. Tot zover De Correspondent. Daarom gaat Nederland niet naar het EK.

Duivels

Wij gaan wel omdat we (A) goede spelers hebben en (B) omdat het al bij al met de pech, de blunders en de tegenslagen, nogal meeviel. (B) heeft natuurlijk met (A) te maken. Voor het overige denk ik niet dat het een kwestie van masterplan is of, wat Oranje betreft, een verkeerd masterplan. In Frankrijk Is België favoriet. Samen met Duitsland, Spanje, altijd Italië en het thuisland. Als (A) (B) kan bezweren komen we opnieuw ver.

Dirk Deferme

1369 keer gelezen