Retro: Rode Duivels op het EK

Na de 1-4 overwinning tegen Andorra mogen de Rode Duivels zich opmaken voor hun 5e deelname aan het Europees kampioenschap. Het is al van Euro 2000 geleden, toen België samen met Nederland organisator was, dat de Rode Duivels nog eens vertegenwoordigd waren op het EK. Meer zelfs: het is al 32 jaar geleden dat België nog eens de kwalificatie voor het EK afdwong via een kwalificatiecampagne. Hieronder een ronde doorheen de EK-geschiedenis.

De beginjaren

De eerste editie van het Europees kampioenschap werd 1960 georganiseerd. In die tijd mochten er slechts 4 landen deelnemen, en België was daar niet bij. Ook in 1964 en 1968 was dat het geval. De Rode Duivels moesten wachten tot 1972 om zich voor het eerst te kwalificeren voor het EK. In de ploeg van bondscoach Raymond Goethals zaten namen als Paul Van Himst en Raoul Lambert. De Duivels wonnen makkelijk hun kwalificatiepoule: ze eindigen 1e in een groep met Portugal, Schotland & Denemarken. In de laatste barragefase versloegen ze in twee wedstrijden regerend Europees kampioen Italië. België werd toen ook aangewezen om het EK te organiseren. De Duivels werden geloot tegen torenhoog favoriet West-Duitsland, waar onder andere Gerd Müller in de spits stond. België verloor op de Bosuil met 1-2, Müller maakte de beide goals voor West-Duitsland. In de troostfinale konden de Belgen wel Hongarije opzij zetten met 2-1. Doelpunten van Lambert & Van Himst bezorgden België toch een knappe derde plaats bij hun eerste deelname.

Op en neer

Na hun derde plaats in 1972 ontbraken de Belgen opnieuw in 1976. In de laatste barragefase verloren de Duivels over twee wedstrijden van Nederland. In 1980 waren er voor het eerst 8 deelnemende landen. België was daarbij en speelde onder bondscoach Guy Thys een uitstekend EK. De Rode Duivels wonnen van Spanje (2-1) en speelden gelijk tegen Italië (0-0) & Engeland (1-1). Met 4 punten won België z’n groep en mocht het in de finale West-Duitsland partij geven. In het Stadio Olimpico in Rome verloor België met 2-1. Horst Hrubesch scoorde beide Duitse doelpunten, de beslissende tweede treffer viel pas in minuut 88. Daarvoor had René Vandereycken vanop de stip voor 1-1 gezorgd. Vier jaar later in 1984 plaatste België zich voor de derde keer voor het EK, ditmaal in Frankrijk. Het EK zelf werd wel een ontgoocheling: er werd wel gewonnen van Joegoslavië (2-0), maar na nederlagen tegen het Frankrijk van Michel Platini (5-0) en Denemarken (3-2) was de uitschakeling in de eerste ronde een feit.

De magere jaren

Na het enorme succes van de vierde plaats op het WK 86 waren de verwachtingen hoog voor het EK van 1988 in West-Duitsland. Het werd echter een ontgoocheling: België raakte niet door de kwalificatiecampagne en moest passen voor het EK. Dat was ook zo in 1992 en 1996. In 2000 organiseerde België samen met Nederland Euro 2000. In de openingswedstrijd wonnen de Rode Duivels met 2-1 van Zweden na doelpunten van Bart Goor en Emile Mpenza. Het enthousiasme over het hele land was enorm. De tweede wedstrijd tegen Italië (2-0) ging wel verloren, maar een overwinning in de derde wedstrijd tegen Turkije  zou voor de Duivels een plaats in de kwartfinale betekenen. In een volgepakt Koning Boudewijnstadion verloren de Rode Duivels echter verrassend met 2-0. België werd zo het eerste organiserende land dat zich niet wist te plaatsen voor de knock-outfase. Na een knappe achtste finale op het WK in 2002 zakten de Rode Duivels in de jaren daarna verder weg. Zowel het EK van 2004 in Portugal als het EK van 2008 in Oostenrijk & Zwitserland moesten de Rode Duivels aan zich voorbij laten gaan. In 2007 stond België zelf op een onwezenlijke 71e plaats op de FIFA-ranking. Vanaf 2010 begon de stille opmars, maar het EK van 2012 in Polen & Oekraïne kwam nog te vroeg voor de Belgen.

Maar na de succesvolle kwalificatie voor het WK van 2014 in Brazilië en de uitschakeling in de kwartfinale tegen Argentinië, weet België zich nu toch voor het eerst sinds 1983, 32 jaar geleden, nog eens via kwalificatie te plaatsen voor een Europees kampioenschap. Afspraak volgend jaar in Frankrijk!

 

702 keer gelezen