Nederland heeft lot niet in eigen handen

De kans wordt alsmaar groter dat Nederland er niet bij zal zijn op het EK in Frankrijk. Oranje won gisteren wel met 1-2 in Kazachstan, maar door de 0-2 zege van concurrent Turkije tegen Tsjechië heeft Nederland z’n lot niet meer in eigen handen.

Oranje speelde al om zes uur op het kunstgrasveld in Astana. Bondscoach Danny Blind stelde ook drie debutanten op voor wat een cruciale wedstrijd was voor onze noorderburen. Uiteindelijk kwam Oranje 0-2 voor na doelpunten van Wijnaldum en Sneijder. In de slotseconde konden de Kazachen nog milderen tot 1-2, maar Nederland pakte toch een logische overwinning tegen het nummer 142 op de FIFA-ranking.

Daarna was het met spanning uitkijken wat concurrent Turkije zou doen op bezoek bij het al geplaatste Tsjechië. De Turken stonden voor aanvang derde, wat recht geeft op barragewedstrijden voor het EK. Oranje hoopte op Turks puntenverlies, maar dat gebeurde niet. Turkije won met 0-2 na doelpunten van Inan en Calhanoglu. Door die zege behoudt Turkije een marge van twee punten op Nederland.

De Turken kunnen dinsdag de derde plaats veiligstellen als er thuis gewonnen wordt van het ook al geplaatste Ijsland. Nederland neemt het in Amsterdam dan weer op tegen Tsjechië, maar moet hopen op een nederlaag van de Turken om zich alsnog te plaatsten voor de barragematchen. Zelf als Nederland wint en Turkije pakt slechts een punt, eindigen de Turken derde omdat zij de betere waren in de onderlinge duels met Nederland.

707 keer gelezen