Lijstje met EK-deelnemers breidt uit

Na de 1-4 overwinning in Andorra zijn de Rode Duivels nu helemaal zeker van deelname aan het Europees kampioenschap van volgend jaar in Frankrijk. Naast België hebben er zich nog enkele landen verzekerd van deelname. Hier het volledige lijstje.

Albanië voor het eerst

Voor aanvang gaf niemand een kans aan het kleine Albanië om zich te plaatsen voor het EK, maar de Albanezen hebben zich na een 0-3 overwinning in Armenië wel verzekerd van een ticket voor Frankrijk. Het wordt de allereerste keer dat Albanië vertegenwoordigd is op een groot tornooi. De Albanezen sprongen op de laatste speeldag nog over concurrent Denemarken, dat achterblijft met een ticket voor de barragematchen.

Duitsland & Polen geplaatst

Ook wereldkampioen Duitsland heeft zich, met de nodige moeite, geplaatst voor het EK. De Duitsers wonnen in Leipzig met 2-1 van Georgië, Kruse scoorde pas 10 minuten voor tijd het winnende doelpunt. Polen vergezelt Duitsland naar Frankrijk, de Polen wonnen in Warschau met 2-1 van rechtstreekse concurrent Ierland. Robert Lewandowski scoorde opnieuw het winnende doelpunt. Voor de Poolse topschutter meteen z'n 15e goal in amper 6 wedstrijden!

Unicum voor Wales

In de groep van de Belgen verzekerde ook Wales zich van deelname aan het EK. Ondanks een 2-0 nederlaag tegen Bosnië mogen de Welshmen zich toch opmaken voor hun eerste eindronde van een groot tornooi sinds het WK van 1958! Enige concurrent Israël verloor immers verrassend met 1-2 van Cyprus, waardoor ze Wales niet meer kunnen bijbenen. “Dit is het allerhoogste wat ik in mijn carrière verwezenlijkt heb” zei bondscoach Chris Coleman. Gareth Bale zei dat het “de mooiste nederlaag uit z’n leven was.”

Alle deelnemers

In Frankrijk zullen er voor het eerst  24 landen deelnemen aan het EK, en daar zijn nu al 18 landen van bekend: België, Wales, Duitsland, Polen, Engeland, Zwitserland, Ijsland, Tsjechië, Italië, Spanje, Slowakije, Noord-Ierland, Roemenië, Portugal, Albanië, Oostenrijk, Rusland & het gastland Frankrijk. De loting voor het EK vindt plaats op 12 december in Parijs. 

Foto: Twitter @UEFAEURO 

1353 keer gelezen