VIDEO: België plaatst zich voor EK 2016

Bekijk het matchverslag vanaf 28:30.

In het piepkleine stadion van Andorra hebben de Rode Duivels zich vanavond geplaatst voor het EK volgend jaar in Frankrijk. Ze wonnen gemakkelijk met 4-1. De doelpunten kwamen op naam van Radja Nainggolan (19.), Kevin De Bruyne (42.), Ildefons Lima (51. penalty), Eden Hazard (56. Penalty) en Laurent Depoitre (63.).

De eerste helft was het vooral aanpassen aan het veld. In moeilijke omstandigheden zetten de Belgen zo goed mogelijk druk met heel wat kansen. Het eerste kwartier is het nog wat zoeken maar in de 19e minuut is het Radja Nainggolan die met een mooi afstandsschot dat afwijkt op een Andorrese knie de score weet te openen. De druk blijft hoog liggen en in de 35e minuut kan De Bruyne makkelijk afmaken maar die legt hem in het zijnet. Zes minuten later is het dan toch raak voor Kevin De Bruyne, een vrije trap die hij als de beste weet om te zetten, paal binnen en 0-2 ruststand.

Na de rust ogen de Rode Duivels wat afwezig. In de 49e minuut maakt Jan Vertonghen een lichte fout binnen de 16 en gaat de bal naar de stip. Ildefons Lima stuurt Mignolet de verkeerde hoek in en maakt er 1-2 van. Vijf minuten later zijn het echter de Belgen die een penalty krijgen na een handsbal. Hazard zet koelbloedig om. Vervolgens is het debutant Laurent Depoitre die de eindscore op het bord zet. 1-4. In de 76e minuut volgt nog een penalty maar deze keer mist kapitein Hazard. Naast Depoitre krijgt ook nieuwkomer Cavanda de laatste 10 minuten zijn eerste cap voor de rode duivels na een wissel met Meunier.

Nog in EK-kwalificatiegroep B ging Wales in Zenica met 2-0 onderuit bij Bosnië-Herzegovina, maar Gareth Bale en co plaatsen zich ondanks de nederlaag wel voor het EK. Israël leed in Jeruzalem immers een 1-2 thuisnederlaag, waardoor de Welshmen zeker bij de top twee eindigen. In de stand neemt België de leiding met 20 op 27. Dan volgen Wales (18), Bosnië (14), Israël (13), Cyprus (12) en Andorra (0). Op de slotspeeldag ontvangt de selectie van Marc Wilmots in het Koning Boudewijnstadion Israël, krijgt Wales Andorra over de vloer en trekt Bosnië naar Cyprus. Voor de Belgen wordt het de eerste keer sinds 2000 dat ze opnieuw op een EK mogen aantreden. Ze kennen hun opponenten voor de groepsfase van EURO 2016 na de loting van zaterdag 12 december in Parijs.

De Rode Duivels steken hun ambitie voor Euro 2016 niet onder stoelen of banken. “The sky is the limit”, “we kunnen iets groots bereiken met deze groep” & “we moeten gaan om te winnen” waren maar enkele uitspraken. De Duivels zijn wel realistisch: “of we echt zo ver gaan geraken, weten we natuurlijk niet, maar we willen het wel halen” zei Kevin De Bruyne.

2204 keer bekeken