Blatter én Platini 90 dagen geschorst

FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini zijn door de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond negentig dagen geschorst. Ook secretaris-generaal bij de FIFA, Jérôme Valcke, krijgt dezelfde sanctie. Voormalig FIFA-vicevoorzitter en huidig kandidaat-voorzitter Chung Mong-Joon krijgt een schorsing van maar liefst zes jaar. Met Blatter, Platini en Valcke zijn de drie machtigste personen in de voetbalwereld aan de kant gezet. De drie kunnen ook nog in beroep gaan tegen de beslissing.

De schorsing komt er nadat het Zwitserse gerecht eind september bekend maakte dat het een strafrechtelijk onderzoek start naar Blatter op verdenking van corruptie, wanbeheer en verduistering. Hij raakte onder meer in opspraak door een verdachte betaling uit 2011 aan Michel Platini van zo’n twee miljoen Zwitserse frank. Platini werd in die zaak ook al gehoord als getuige en beschuldigde.

Voor Michel Platini betekent deze schorsing wellicht het einde van zijn droom om voorzitter van de Wereldvoetbalbond te worden. Maar de woordvoerder van de Ethische Commissie van de FIFA verduidelijkt dat zijn schorsing niet betekent dat hij een kruis moet maken over zijn kandidaat-voorzitterschap: “De Verkiezingscommissie van de FIFA moet daarover nog oordelen.”

Jérôme Valcke werd vorige maand al op non-actief gezet omdat hij gelinkt wordt aan verschillende illegale activiteiten. Zo werd hij door de New York Times ervan beschuldigd tien miljoen dollar aan smeergeld te hebben betaald bij de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika. Valcke ontkende de beschuldigingen, maar zijn naam viel ook in een onderzoek naar zwendel in WK-tickets. De Fransman is sinds 2007 secretaris-generaal van de FIFA en was al die tijd de rechterhand van Blatter.

Opvolgers Blatter en Platini

Issa Hayatou neemt voorlopig de taken over van Sepp Blatter als voorzitter van de FIFA. De 69-jarige Kameroener is senior vicevoorzitter bij de Wereldvoetbalbond en volgens de statuten moet hij voorlopig overnemen. Ook hij is geen onbesproken figuur. In het verleden werd hij gelinkt aan corruptie met televisierechten voor het WK. Bij de UEFA volgt de Spanjaard Angel Maria Villar de taken van Platini over. 

Op 26 februari 2016 kiest de FIFA een nieuwe voorzitter. Hayatou zegt in een statement dat hij zelf geen kandidaat is. 

254 keer bekeken