Blatter aangeklaagd, ook Platini verdacht

Het Zwitsers gerecht opent een strafrechtelijk onderzoek naar Sepp Blatter, de voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Hij wordt verdacht van verduistering en misdadig wanbeheer. Bovendien zou hij 2 miljoen Zwitserse Frank smeergeld betaald hebben aan UEFA-voorzitter Michel Platini, die meteen ook verdacht wordt van betrokkenheid in de corruptiezaak bij de FIFA.

De Zwitserse justitie klaagt Blatter nu officieel voor ‘misdadig wanbeheer’ en verduistering. Daarbij wordt Blatter een contract uit 2005 aangewreven tussen de FIFA en de voetbalbond van de Caraïben, met de eerder in opspraak gekomen Jack Warner aan het hoofd. Volgens het Zwitsers gerecht was het contract nadelig voor de FIFA en ging daarmee in tegen zijn bevoegdheden als bewindvoerder van de FIFA.

Bovendien zou Blatter een bedrag van 2 miljoen Zwitserse Frank smeergeld betaald hebben aan Michel Platini, de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. Het bedrag werd uitbetaald in februari 2011, maar zou een wederdienst zijn voor werk tussen 1999 en 2002.

Het Zwitsers gerecht voerde vandaag huiszoekingen uit in het kantoor van Blatter, in het hoofdkwartier van de FIFA. Tegelijk werden Sepp Blatter en Michel Platini ondervraagd in kader van het onderzoek.