Ferguson: "Guardiola was droomopvolger"

“David Moyes was pas de zesde keuze om mij op te volgen als trainer van Manchester United.” Dat is een van de onthullingen van Alex Ferguson in zijn nieuwe boek “Leading”. Het boek gaat over de 26 jaar van Ferguson als hoofdcoach van Man U en de Schot neemt daarin geen blad voor de mond.

José Mourinho, Carlo Ancelotti, Jürgen Klopp en huidig Manchester United-trainer Louis van Gaal waren allemaal mogelijke opvolgers van Ferguson bij The Red Devils. Maar er was er één die helemaal bovenaan de lijst stond: “Ik vroeg Pep Guardiola mij te bellen voor hij een aanbod van een andere club zou accepteren, maar hij deed dat niet en ging aan de slag bij Bayern München in juli 2013. De andere kandidaten waren niet beschikbaar.” En dus werd keuzemogelijkheid nummer zes, David Moyes, de opvolger van Ferguson. Hij werd tien maanden en een slecht seizoen later aan de deur gezet.

Na het WK 2014 nam Louis van Gaal de fakkel over. De Nederlander maakte volgens Ferguson een zeer goede keuze om Ryan Giggs assistent-coach te maken. “Ryan heeft de kennis, kent de club en is zeer bekwaam. Ryan lijkt er ook van te genieten dat hij leert van een man met veel ervaring. En het werkt. Er is een goede communicatie tussen de twee. Ryan werkt hard en pikt verschillende zaken op van een buitenlandse coach die anders werkt dan ik dat deed. Dus dat komt goed. In de toekomst zie ik in hem een fantastische hoofdtrainer."

“Vier spelers van wereldklasse”

In 26 seizoenen bij Manchester United won Alex Ferguson twee keer de Champions League, dertien keer de Premier League, vijf FA Cups en vier League Cups. Hij werkte onder ander samen met stervoetballers als David Beckham, Wayne Rooney, Peter Schmeichel en Carlos Tevez, maar volgens hem waren er slechts vier spelers van wereldklasse: Eric Cantona, Ryan Giggs, Paul Scholes en Cristiano Ronaldo. “Zij maakten duidelijk een verschil. Cantona was de ‘katalysator’ voor mijn eerste Premier League-winst in 1993. Giggs en Scholes waren fantastische spelers en hun lange staat van dienst maakte het verschil. Ronaldo is simpelweg een voetbalgenie.” Die andere sterren waren volgens Ferguson gewoon “great players”.

“Geen enkele speler zou meer verdienen dan ik”

In 2010 stond Wayne Rooney op het punt om Manchester United te verlaten. Uiteindelijk tekende hij een sterk verbeterd contract. Na die soap kreeg Ferguson de vraag wat hij daarvan vond. “Ik zei dat ik het niet eerlijk vond dat Rooney twee keer zoveel zou verdienen als mij. Joel Glazer, co-voorzitter van Man U, zei dat hij het volledig met me eens was, maar wist niet wat we moesten doen. Het was simpel. We beslisten dat geen enkele speler meer zou verdienen dan ik.” 

299 keer gelezen