Cruyff niet mals voor Nederlands voetbal

Het gaat niet zo goed met het Nederlandse voetbal. Dat bleek al uit de EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje tegen IJsland (0-1-verlies) en Turkije (3-0-verlies). Voetballegende Johan Cruyff is in een opiniestuk niet mals voor het voetbal van zijn landgenoten: “Er wordt niet geleerd van fouten.”

“In twee weken internationaal voetbal zijn er door Nederland uit zes duels vier punten gehaald”, begint Cruyff. Daarmee verwijst hij naar de twee EK-kwalificatiewedstrijden en naar de wedstrijden van de Nederlandse clubs in de Champions League en de Europa League. “PSV won van Manchester United en Ajax pakte thuis een punt tegen Celtic. Uitgerekend het Nederlands elftal bleef op nul punten staan met een doelsaldo van 0-4."

"Op FC Groningen – Olympique Marseille en PSV – Manchester United na, waren de tegenstanders ook nog minder. Bij de winst van PSV was er ook nog een kanttekening: tegen de Engelsen kon het vanuit de tegenstander spelen. Daarom was het jammer dat er tegen Heracles niet werd thuis gegeven, toen de ploeg de wedstrijd opnieuw moest domineren (PSV verloor met 2-1). Nederland blijft wereldkampioen breed- en terugspelen naar de keeper. En je wordt niet vrolijk van de doelcijfers (6 gemaakt -13 tegendoelpunten) na zes internationale wedstrijden.”

Het probleem

Het probleem ligt hem volgens Cruyff in de opbouw. “Dat is momenteel het zwakste onderdeel van ons voetbal. Er wordt weinig tot niet gecombineerd, meestal wordt de eerste linie in plaats van de tweede aangespeeld en de bal wordt zelden in de loop meegegeven. Daardoor is de intensiteit van het spel laag en zijn we ongegeneerd langzaam in de omschakeling. Deze punten zijn trainbaar, maar juist daar gaat het vaak mis. Je gaat steeds meer vraagtekens zetten achter de trainersopleiding.”

Johan Cruyff ergert zich ook aan de opstelling bij vrije trappen en hoekschoppen. “Kan iemand mij uitleggen waarom er bij de meeste vrije trappen nog steeds een muur wordt opgesteld, waarna de doelman in de verste hoek gaat staan in plaats van in de korte? Hetzelfde met corners. Waarom moeten alle elf spelers in het strafschopgebied staan? Het zou Ajax tegen Celtic weer een goal kosten. Ik wil er vooral mee aangeven dat er allerlei mogelijkheden zijn om te voorkomen dat spelers tegen de doelman oplopen of hem hinderen omdat er zo’n zestien man om hem heen staan. Daarom weer de vraag: wie bedenkt dit? De doelman zelf, de keeperstrainer of de hoofdcoach? Ik begrijp er in ieder geval niets van.” 

436 keer gelezen