Het circus van voorspelbaarheid

Dirk Deferme is sportjournalist bij VTM NIEUWS en commentator bij wedstrijden in de Jupiler Pro League en Champions League. In deze column heeft hij het over hoe het kampioenenbal onterecht het etiket van 'voorspelbaar' krijgt opgekleefd.

Het ergert me niet als mensen blijven zeggen dat er dringend iets moet gebeuren waar die sukkelaars van vluchtelingen allemaal beter van worden. Ik blijf verdragen dat men het casinokapitalisme aanvalt en de ongelijke verdeling van de rijkdom in de wereld aankaart. Maar, het irriteert me als men het over de voorspelbaarheid van de Champions League heeft. Ook al is in de voetbalwereld de rijkdom ook ongelijk verdeeld.

“Wie zijn best doet zal tussen de 10 en de 15 clubs goed raden die zich zullen scharen bij de laatste 16.” Willem Vissers, de geweldige journalist van de Nederlandse Volkskrant noemt de Champions League Het Circus Van Voorspelbaarheid. Dat het een circus is zorgt voor topamusement. Natuurlijk heeft Vissers daar gelijk. Wij kijken ons de ogen uit als de beste koorddansers, dierentemmers, trapezisten en goochelaars van de groene mat hun act opvoeren. Kan niet beter, het beste van het beste. Maar toch gewoon even voorspelbaar als zo goed als iedere sportcompetitie, nationaal en internationaal. Altijd is er een beperkte krans favorieten en zijn er een paar outsiders. Alles is ongelijk verdeeld, het talent dat je kan kopen en talent dat niet te koop is. Tour de France, Wimbledon, Olympische zwem- of loopfinale, NBA, Premier  League, Jupiler League: wie zijn best doet kan bij voorbaat elimineren en raden welke de beperkte groep met favorieten voor de hoofdprijs is. Een circus, ja, onuitstaanbaar voorspelbaar, neen. 

Als we straks, na de winterstop, met pakweg Astana, Olympiacos, Benfica, Wolfsburg, Malmö, Zenit en nog van die ploegen aan de volgende fase beginnen dan kijkt er niemand meer en houdt het circus op met circus te zijn. En, weer voorspelbaar want dan hebben Zenit, Wolfsburg en Benfica veel kans om te winnen. Dan hebben we ook de mond vol van nivellering, saai en gebrek aan star quality. Dezelfde mensen die vandaag over voorspelbaarheid klagen, schrijven dan over het failliet van een ander model. Trouwens, dat het geen kunst is om de meeste van de 16 ploegen op te schrijven die zich zullen kwalificeren voor de volgende ronde weet ik ook wel. Wie op 1 september 2014 al opschreef dat de finale in 2015 Barcelona-Juventus zou worden, maakte een toevalstreffer of was een dronken Juventus-fan. De finale voorspellen kan, zonder veel geluk, niemand. Voor 2016 durf ik te gaan voor Barcelona tegen Real of Bayern. Zoals bijna iedereen. In België wordt het Anderlecht, Club Brugge of Gent. Voorspelbaar maar dat is niet erg.  

Wie een haalbaar model voor de herverdeling van de rijkdom kan bedenken, krijgt mijn steun en allicht een nobelprijs. De basis van dat model kunnen we daarna ook in het voetbal toepassen. Ondertussen in de Champions League: interessant gelijkspel met 9 van KAA Gent tegen Lyon. PSV won van Manchester United, Dinamo Zagreb van Arsenal, Roma pakte een punt tegen Barcelona, knappe overwinning van Juve bij City en van Zenit in Valencia. Het is genieten in het Circus Van Voorspelbaarheid. En in de Jupiler Pro League staat KV Oostende op kop. Zo is voetbal en zo zal het nog lang blijven. 

666 keer gelezen