Onderzoek naar competitievervalsing JPL

Het Bondsparket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) is een onderzoek gestart naar competitievervalsing in de Jupiler Pro League. Het onderzoek komt er na de uitspraken van Standard-voorzitter Bruno Venanzi. Die zegt dat een speler van de Rouches vorig seizoen een trainer zou hebben betaald om te mogen spelen.

"We zijn dinsdag gestart met een onderzoek, omdat we de zekerheid willen dat de competitie niet vervalst is", zegt bondsprocureur Marc Rubens. "Als de speler in kwestie de pannen van het dak speelde, is er wat mij betreft niets aan de hand. Maar in het andere geval moeten we toch op onze hoede zijn voor bijvoorbeeld gokpraktijken."

Om welke speler en trainer het gaat, is niet duidelijk, maar de betrokkenen riskeren een schorsing en een geldboete. Op basis van de onderzoeksresultaten kan ook de aansprakelijkheid van de club Standard onderzocht worden.

Volgens bondsprocureur Marc Rubens zal het onderzoek enkele weken duren. Standard-voorzitter Bruno Venanzi zal uitgenodigd worden om een officiële verklaring af te leggen. Veel zal afhangen van wat hij wil zeggen, want het Bondsparket is beperkt in de procedures die het mag volgen. Zo heeft de KBVB bijvoorbeeld niet de bevoegdheid om bankrekeningen na te trekken. Venanzi kan zich ook beroepen op zijn zwijgrecht. 

699 keer gelezen