De Rode Duivels: 7 gemiddeld

Dirk Deferme laat in een column zijn licht schijnen op de prestatie van de Rode Duivels tegen Bosnië-Herzegovina. De Duivels wonnen met 3-1, maar de prestatie omschrijft Dirk Deferme als gemiddeld: een 7 op 10.

Tot zelfs na de match heb ik gedacht aan de theorie van de Bosnische bondscoach. Neen, hij werd niet omvergeblazen door de reputatie van de Belgische sterren want je wint als ploeg en individuele spelers maken zelden alleen het verschil. Daar zit wel iets in en je hoort het ook vaker vertellen. Maar tegen de Rode Duivels gaat die vlieger niet op. Ik verkies de optelsom van de Belgische vedetten, met Hazard aan maar 70% en één luttele flitsende dribbel boven heel Bosnië inclusief Herzegovina mét Pjanic en Dzeko. Dus wat Bazdarevic voor de wedstrijd vertelde, klopt wel al is het tegelijkertijd niet veel waard.

Het zou wel iets zijn, zo een complete, wervelende prestatie en Bosnië helemaal gek voetballen. Nu waren het gewoon Courtois, Fellaini, Debruyne en Hazard die het deden. Tot daar en dus niet verder de theorie van de Bosnische bondscoach.

De Rode Duivels en hun 3-1 tegen Bosnië-Herzegovina zijn een 7 op 10 waard. Voor een team dat wint steek ik altijd het bordje met de 7 in de lucht. Onderscheiding. Goed gewerkt. Het verschil gemaakt.

Winnen met verve, mooi voetbal, de fans en zelfs de neutrale volgers kippenvelmomenten bezorgen is een 8 of een 9 waard. Dat verdient een tikkeltje meer: grote of grootste onderscheiding. Eigenlijk is het overbodig en intrinsiek evenveel waard als die 7, als de 3-1 tegen Bosnië of de 5-0 tegen Cyprus en de 2-1 op het WK tegen Tim Howard en zijn Team USA.

Een 8 of een 9 verdient de ploeg ook als ze wint van een betere tegenstander. Dat is een tegenstander die zijn superioriteit bewijst tijdens de wedstrijd of een voetbalkolos zoals Duitsland, Spanje, Brazilië, Argentinië… Nog eens, intrinsiek heeft het dezelfde waarde als de 7 van gisteren. De 3 punten of gekwalificeerd of de opdracht tot een goed einde gebracht. Met een doorsnee 7 of een buitengewone 8 of een uitzonderlijke 9 kan je Europees kampioen worden.

Voor de volledigheid: 10 bestaat ook. Met panache, kippenvelvoetbal, met applaus van op alle banken en met 4-2 winnen van Duitsland in de finale in het Stade de France. Maar 0-0 en met 5-4 de strafschoppenserie winnen tegen Wales in hetzelfde stadion op 10 juli 2016 en je bent ook Europees kampioen. Met een 7 gemiddeld.

Volgende opdracht voor ons gemiddelde: Cyprus-België. 0-1, schrijf al maar op. Met een kopbalgoal van Fellaini of een strafschopdoelpunt van Hazard.

 

438 keer gelezen