Voor Nederland is het EK veraf

Nederland heeft een slechte beurt gemaakt in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland. In de eigen Amsterdam Arena verloor Oranje met 0-1. Door die nederlaag is het EK in Frankrijk veraf. Onze noorderburen staan pas derde in hun groep. Ze hebben 6 punten minder dan het nummer twee Tsjechië. In acht genomen dat er nog maar drie wedstrijden te spelen zijn, lijkt de kans dat Oranje zich nog rechtstreeks plaatst erg klein.

IJsland staat eerste in de groep van Nederland en liet dat meteen zien in de Arena. Bodvarsson kreeg een enorme kans, maar gelukkig voor Oranje kon hij net z’n voet niet tegen een voorzet van Gudmundsson zetten. Halverwege de eerste helft moest bij Oranje draaischijf Arjen Robben geblesseerd naar de kant. En het ging van kwaad naar erger. Martens Indi pakte vlak voor de rust rood en Oranje moest met 10 man verder.

Na de rust vertaalde die numerieke minderheid zich in een Ijslandse voorsprong. Van der Wiel beging een strafschopovertreding en Sigurdsson liet die kans niet liggen: 0-1. Oranje kon geen vuist meer maken en de beste kansen waren nog voor Ijsland. Ook het nummer twee in de groep, Tsjechië won z’n wedstrijd. Zo lijkt, met nog drie wedstrijden te spelen, de kans op rechtstreekse kwalificatie wel erg klein.

Stand in groep A:

Ijsland                   18 punten

Tsjechië                 16 punten

Nederland              10 punten

Turkije                    9 punten

Letland                    4 punten

Kazachstan              1 punt

1063 keer bekeken