Dure Benteke naar Liverpool

Christian Benteke ruilt Aston Villa voor Liverpool voor een transfersom van 46,5 miljoen euro. Dat maakt de 24-jarige spits de duurste Rode Duivel in de geschiedenis.

De transfer van Raheem Sterling van Liverpool naar Manchester City begin vorige week bracht ook de transfer van Benteke in een stroomversnelling. Met die overgang was een bedrag van 68 miljoen euro gemoeid, geld dat Liverpool nodig had om Benteke los te weken bij Aston Villa, waar hij een opstapclausule van 46,5 miljoen euro in zijn contract had staan. Daardoor is Benteke nu de de duurste Belgische voetballer aller tijden. Tot voor kort stond het record op naam van Eden Hazard en Axel Witsel, die in 2012 voor veertig miljoen euro respectievelijk naar Chelsea en Zenit getransfereerd werden. Bij ex-club Racing Genk wrijven ze zich in de handen, want de Limburgers zouden vijftien procent van de meerwaarde op de doorverkoop opstrijken. Bij Liverpool wordt Benteke de derde Belg, na doelman Simon Mignolet en collega-aanvaller Divock Origi.

Benteke verliet eind augustus 2012 op 21-jarige leeftijd Racing Genk voor Aston Villa, dat destijds ongeveer negen miljoen euro op tafel legde voor de aanvaller. Benteke had zijn transfer te danken aan een sterke tweede seizoenshelft onder Mario Been. Voordien viel de carrière van de spits te omschrijven als een pingpongspel tussen Standard en Racing Genk. Hij genoot zijn jeugdopleiding bij de Rouches, waar Genk hem in 2007 wegplukte. In januari 2009 keerde Benteke terug Standard, dat hem later uitleende aan KV Kortrijk en KV Mechelen. In de zomer van 2011 keerde hij terug naar Genk, waar hij wel een basisplaats kon veroveren.

Bij Villa kon 'Big Ben' al snel de harten van de fans veroveren. In 89 competitiewedstrijden vond hij 42 keer de weg naar de netten. De start van vorig seizoen miste hij door een gescheurde achillespees, waardoor hij ook het WK in Brazilië aan zich moest laten voorbijgaan, en nadien moest 'The Beast' een tijdlang zoeken naar de beste vorm. Dankzij een sterk competitieslot met elf doelpunten in evenveel wedstrijden wist hij Villa bijna eigenhandig in de Premier League te houden. Ook bij de Rode Duivels staat hij geregeld op het veld, scoren lukt hem echter minder goed in het nationale shirt. In 24 wedstrijden moet de aanvaller vrede nemen met zeven doelpunten.

Foto: Twitter/@LFC

468 keer bekeken