FIFA-voorzitter uit Zuid-Korea?

Chung Mong-joon zal zich mogelijk kandidaat stellen om de nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA te worden. De 63-jarige Zuid-Koreaan was tussen 1994 en 2011 vicevoorzitter van de FIFA.

"Als ik me kandidaat stel, wil ik als niet-Europeaan voor een frisse wind binnen de FIFA zorgen. Ik zal de corruptie aanpakken en een transparant beleid voeren", zegt Chung. "Maar ik zal er pas voor gaan, als ik voldoende steun voel bij de Aziatische voetbalbond en sleutelfiguren in het topvoetbal."

Het Uitvoerend Comité van de FIFA besliste maandag in Zürich dat de nieuwe FIFA-voorzitter op 26 februari 2016 wordt gekozen. Hij (of zij) wacht de zware taak de erg omstreden Sepp Blatter op te volgen. De Zwitser, al sinds 1998 aan de macht, is zelf hoe dan ook geen kandidaat meer.

Chung vindt het overigens niet kunnen dat de 79-jarige Blatter nog zeven maanden op de voorzittersstoel blijft zitten. "Blatter doet met de FIFA al veertig jaar wat hij wil. Hij zegt nu dat hij de organisatie zal verlaten, maar uit zijn acties blijkt dat allerminst." Dat Blatter maandag nog een aantal hervormingen aankondigde, omschrijft Chung als "een komedie".

Als Chung zich kandidaat stelt, zal hij het mogelijk moeten opnemen tegen Michel Platini. De huidige UEFA-voorzitter beslist binnenkort over een kandidatuur. Indien de Fransman in de race stapt, is hij meteen de topfavoriet.

153 keer gelezen