GPS doet intrede in Belgisch voetbal

De Wereldvoetbalbond FIFA zet het licht op groen voor het gebruik van een gps in het Belgische betaalde voetbal. Dat zei Frank De Bleeckere, refereemanager van de Belgische Voetbalbond, vrijdag in Leuven tijdens de voorstelling van de instructies voor scheidsrechters in het nieuwe seizoen. Spelers van ploegen in eerste en tweede klasse mogen vanaf volgende week een gps op de rug dragen tijdens de wedstrijd. 

In het universitair sportcentrum in Heverlee bij Leuven stelde de KBVB vrijdag de zogenaamde 'referee instructions' voor het seizoen 2015-2016 voor. De grote nieuwigheid qua reglementering komt echter van een niveau hoger. De wereldvoetbalbond laat het gebruik door spelers van een gps-toestel in alle professionele competities wereldwijd toe vanaf dit seizoen. "De gps is vorig jaar opgedoken in Engeland en Duitsland. Op heel korte termijn komt dat naar hier overgewaaid", zei De Bleeckere, gewezen topscheidsrechter en nu werknemer bij de KBVB als elite en talent refereemanager. "De FIFA laat de gps toe als die geen gevaar oplevert voor de tegenpartij. Daar moet de scheidsrechter over oordelen. De gegevens die via een trackingsysteem worden doorgestuurd naar de bank of de zijlijn mogen daar tijdens de wedstrijd niet gebruikt worden. De vierde ref moet in het oog houden of de coach en zijn assistent zich daaraan houden", stelde de 49-jarige Oost-Vlaming.

Bij Club Brugge en Anderlecht lopen de spelers al met een gps rond op training. De weg is nu vrijgemaakt voor de volgende stap naar het echte terrein. In het hockey was de gps al langer een gangbaar trainings- en tactisch hulpmiddel.

396 keer gelezen