Van Basten wordt assistent bij Oranje

Marco van Basten keert terug naar het Nederlands elftal. De vijftigjarige Utrechter gaat aan de slag als assistent van de kersverse bondscoach Danny Blind. Hij tekent een contract voor drie jaar, tot en met het WK van 2018 in Rusland. Het contract van Van Basten, zelf oud-bondscoach van Oranje, heeft zodoende dezelfde looptijd als dat van Blind.

De gevierde spits van Ajax en AC Milan stopt bij AZ, waar hij werkte als assistent van hoofdtrainer John van den Brom. De KNVB zocht na het vertrek van bondscoach Guus Hiddink en het vervroegd doorschuiven van Blind een nieuwe assistent. Op aandringen van Blind kwam de bond uit bij Van Basten. Blind krijgt met Van Basten en de vorig jaar begonnen assistent Ruud van Nistelrooij twee voormalige topspitsen naast zich op de bank.

Van Basten was tussen 2004 en 2008 zelf al bondscoach van het Nederlands elftal. Op het WK van 2006 strandde de ploeg van Van Basten in de achtste finales tegen Portugal, op het EK van 2008 was het Rusland van Guus Hiddink in de kwartfinales na verlengingen te sterk.

224 keer gelezen