VS wint WK voor vrouwen

De Verenigde Staten hebben zondag in het Canadese Vancouver het WK voetbal voor vrouwen gewonnen. In de finale vernederde team USA de vorige wereldkampioen Japan met klinkende cijfers: 5-2.

De wedstrijd werd eigenlijk al beslist in het eerste kwartier. Na 3 goals van Carli Lloyd (3e, 5e en 16e minuut) en een doelpunt van Lauren Holiday (14e minuut) konden de Amerikaanse vrouwen al feesten. In de 27ste minuut wist Yuki Ogimi wel een doelpunt te scoren, waardoor de teams met een 4-1 stand konden rusten. Dankzij een owngoal van Julie Johnston naderde Japan in de 52ste minuut weer tot 4-2. Maar Tobin Heath haalde nauwelijks twee minuten later de spanning weer uit de wedstrijd, door 5-2 te maken. Daarna werd er niet meer gescoord. De VS nemen op die manier weerwraak voor de verloren WK-finale van 2011. Toen won Japan met de strafschoppen.

De Amerikaanse Carli Lloyd werd  na afloop van de finale in Canada verkozen tot beste speelster van het toernooi. In de finale tegen Japan was de 32-jarige Lloyd met drie doelpunten de absolute uitblinkster. Ze scoorde in totaal zes keer op het WK. "Ik was op een missie vandaag", vertelde de Amerikaanse. "Het is voor mij altijd een droom geweest om de WK-finale te mogen spelen." 

De Française Amandine Henry werd tweede, de derde plaats was voor de Japanse Aya Miyama. De Amerikaanse Hope Solo was dan weer beste doelvrouw, de Canadese Kadeisha Buchanan werd verkozen tot beste jongere.

351 keer gelezen