Fraudeschandaal zet Kroatië op stelten

Dinamo Zagreb is mogelijk betrokken bij een fraudeschandaal. Zowel de voorzitter als de trainer van de Kroatische topclub werden door de politie gearresteerd op verdenking van belastingontduiking en verduistering.

De recordkampioen van Kroatië bereidt zich momenteel voor op de tweede voorronde van de Champions League. De club ziet die voorbereiding nu verstoord worden door de arrestie van Zdravko (foto) en Zoran Mamic, respectievelijk de voorzitter en coach van Dinamo, die bij terugkomst van een trainingskamp door de politie werden opgewacht. Beiden zouden meer dan vijftien miljoen gefraudeerd hebben, waardoor ook de staat ruim anderhalf miljoen verlies leed.

Bovendien zou de voorzitter geen belastingen betaald hebben op uitgaande transfers, zoals die van Luka Modric naar Tottenham in 2011, waarbij hij zichzelf commissiegeld toeëigende. Bij de zaak zijn ook een belastingsinspecteur en een lid van de Kroatische voetbalbond betrokken. Ook zij werden opgepakt. Dinamo Zagreb meldt op zijn website dat de spelers en de andere stafleden geloven in de onschuld van de broers Mamic.

Het is niet de eerste keer dat de naam van de club valt in een fraude- of omkopingszaak. In 2011 raakten de Kroaten ook al in opspraak toen er in de groepsfase van de Champions League opvallend met 1-7 werd verloren van Olympique Lyon, waardoor de Fransen over Ajax naar de tweede plaats wipten. 

349 keer gelezen