Matchfixingschandaal blijkt nog groter

Het matchfixingschandaal rond de Nederlandse voetbalclub Willem II is groter dan gedacht. Volgens de volkskrant zijn niet alleen de verloren duels tegen Ajax en Feyenoord uit het seizoen 2009/2010 gemanipuleerd, maar ook drie andere uitwedstrijden in dat seizoen: tegen FC Utrecht (1-0) Sparta (2-1) en NAC (4-0) zouden verkocht verkocht zijn. Hetzelfde geldt voor de bekerwedstrijd in 2008 tegen Roda JC. 

De krant baseert zich onder meer op e-mails tussen een matchfixer en voormalig Willem II-middenvelder Ibrahim Kargbo (ex-RWDM, Charleroi en Brussels). Daaruit zou blijken dat al in 2008 is betaald om ervoor te zorgen dat het bekerduel tegen Roda JC verloren zou gaan. Uiteindelijk dolf de ploeg uit Tilburg met 1-0 het onderspit. Volgens de Volkskrant handelde Kargbo niet alleen, maar was hij onderdeel van het complot. Bij de manipulatie van de wedstrijden zou ook toenmalig aanvoerder Maikel Aerts betrokken zijn. Aerts ontkent in alle toonaarden iets met omkoping te maken te hebben. In januari van dit jaar meldde de krant op basis van eigen onderzoek al dat de duels tegen Ajax (4-0) en Feyenoord (1-0) waren gemanipuleerd. Matchfixers uit Singapore zouden de spelers samen tot 100.000 hebben betaald voor elke wedstrijd die ze manipuleerden. De inmiddels 33-jarige Kargbo, die vandaag in Portugal voetbalt, gaf toen toe dat hij is benaderd door matchfixers, maar ontkende ooit geld te hebben aangenomen.

De Nederlandse voetbalbond KNVB zegt in een reactie dat de waarheid boven tafel moet komen. "De voetbalsupporters moeten erop kunnen vertrouwen dat wat ze zien echt is. Als dat niet het geval is geweest, moet ze dat ook eerlijk worden verteld."

211 keer gelezen