Guus Hiddink stapt op bij Oranje

Guus Hiddink stapt op als bondscoach van Nederland. Dat heeft hijzelf en de Nederlandse Voetbalbond (KNVB) maandagavond bekend gemaakt in een korte persverklaring. Zijn contract wordt per 1 juli ontbonden. Wie zijn vervanger wordt, wil de KNVB nog niet bekend maken. 

Directeur betaald voetbal van de KNVB, Bert van Oostveen betreurt de breuk met Hiddink: “Helaas waren de resultaten van het werk Guus niet voor iedereen meteen zichtbaar, we danken hem voor zijn inzet.” Ook Hiddink zelf reageert teleurgesteld. “Ik vind het jammer dat het zo gelopen is. Ik vond het een eer om weer bondscoach te zijn van het Nederlands elftal en ik wens mijn opvolger, de staf en de selectie alle succes op weg naar het EK in Frankrijk.”

Guus Hiddink volgde na het WK van vorig jaar in Brazilië Louis Van Gaal op als bondscoach van Nederland, maar stond al van in het begin onder druk. Van de tien interlands onder Hiddink won het Nederlandse elftal er slechts vier. In zijn EK-kwalificatiegroep staat Oranje pas op de derde plaats, achter IJsland en Tsjechië.  

Normaal gezien zou Hiddink pas na het EK 2016 in Frankrijk een stap opzij zetten en als een soort senior-coach bij de nationale ploeg betrokken blijven, maar de KNVB heeft dus nu al beslist om afscheid te nemen van de voetbalveteraan.

231 keer gelezen