Vanaf 2016/2017 slechts 24 profclubs

De kogel is door de kerk: vanaf het seizoen 2016-2017 zal het Belgische voetbal nog maar 24 profclubs tellen. De Nationale Studiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft het nieuwe plan goedgekeurd, en daarmee de deur opengezet naar een hervorming van de competitie vanaf het seizoen 2016-2017.

Met de goedkeuring van deze plannen komt er een scheiding tussen prof- en amateurvoetbal. In die nieuwe structuur blijft de eerste klasse zoals die nu is: 16 clubs waarvan de nummers 1 tot en met 6 na de reguliere competitie strijden om de titel in play-off 1. Nieuw is dat er maar één ploeg daalt uit de eerste klasse A.

De tweede klasse wordt afgeslankt van achttien naar acht clubs. Die spelen twee rondes van veertien wedstrijden tegen elkaar. De winnaar van ronde 1 en ronde 2 nemen het tegen elkaar op met als inzet de promotie naar eerste klasse A. De ploegen die na de optelling van de punten uit de twee rondes op de plaatsen 2, 3 en 4 staan, nemen deel aan play-off 2 met de nummers 7 tot en met 15 uit eerste klasse A. In totaal komen er door het voorstel dus 24 profclubs in het Belgische voetbal: 16 in eerste klasse A en 8 in eerste klasse B. Vanaf derde klasse, de Nationale Amateurliga, zullen de clubs met een amateurstatuut spelen. 

Om vanuit het amateurgedeelte richting het professionele gedeelte van ons voetbal te promoveren, komen er strenge criteria. In ruil daarvoor krijgen clubs uit eerste klasse B een aanzienlijk deel van de koek van het televisiegeld. 

Een aantal ambitieuze derdeklassers verzet zich wel met hand en tand tegen de competitiehervorming, omdat er daardoor volgend seizoen geen stijger naar tweede klasse zal komen en omdat ze vrezen dat de kloof tussen prof- en amateurvoetbal onoverbrugbaar wordt. Beerschot-Wilrijk liet maandag weten dat het tegen die "wanpraktijken" een kort geding zal aanspannen bij de rechter.

Overzicht competitiehervorming

Niveau 1: Eerste klasse A

  • 16 clubs
  • Eerste zes clubs spelen play-off 1
  • De nummers 7 tot en met 15 spelen play-off 2
  • De laatste in de stand na de reguliere competitie daalt rechtstreeks

Niveau 2: Eerste klasse B

  • 8 clubs
  • Ronde 1: veertien wedstrijden tussen september - december
  • Ronde 2: veertien wedstrijden tussen januari – maart
  • Winnaars van ronde 1 en ronde 2 spelen tegen elkaar met als inzet de promotie naar eerste klasse A
  • Nummers 2, 3 en 4 van de twee rondes samen doen mee aan play-off 2

Vanaf derde klasse: Nationale Amateurliga

  • Clubs spelen met een amateurstatuut
1505 keer bekeken