Hakenkruis op veld in Kroatië-Italië

Choquerend beeld gisteren tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Kroatië en Italië. Er was duidelijk een groot hakenkruis te zien op de grasmat.

Wie het Nazi-symbool daar geplaatst heeft is nog niet duidelijk. De woordvoerder van de Kroatische federatie verklaarde dat "tussen 48 en 24uur voor de wedstrijd er een chemisch product op het veld is aangebracht. Dat chemisch product zou ervoor zorgen dat de swastika pas zou verschijnen tijdens de wedstrijd." In de rustperiode probeerde men het nog weg te werken, maar het kwaad was al geschied. De wedstrijd in Kroatië werd achter gesloten deuren gespeeld nadat Kroatische supporters racistische spreekkoren hielden in de heenwedstrijd in Milaan. Deze wedstrijd werd wel uitgespeeld en eindigde op 1-1, maar het lijkt vanzelfsprekend dat de UEFA hier nog een sanctie oplegt.

De Kroatische voetbalbond heeft ondertussen al gezegd “diep beschaamd te zijn over het hakenkruis dat werd gevormd.” De woordvoerder van de Kroatische federatie bood na de wedstrijd ook zijn excuses aan. “We verontschuldigen ons bij alle fans die de wedstrijd op tv hebben gevolgd, bij beide ploegen en bij onze gasten uit Italië. Dit is een schande, zowel voor onze federatie als voor heel Kroatië” zegt Tomislav Pacak. “Dit is een daad van sabotage en een misdrijf. We hopen dat de politie de daders vindt.”

979 keer bekeken