Lepeltje

Een column van voetbalcommentator Dirk Deferme over een opvallend beeld van Eden Hazard en bondscoach Marc Wilmots op training bij de Rode Duivels.

Zo staan ze daar. De een met zijn voorkant tegen de achterkant van de andere. Hij is groter, zwaarder en ouder. En hij heeft meer buitenkant. De andere meer binnenkant. De foto staat in alle kranten. Het is een raadselachtige opname. Een intiem moment, toegelaten voor voyeurs. Zo stonden ze er minutenlang lees je in het bijschrift. Hoe lang is dat dan? Er was geen bewegend beeld van dus dat van die minuten en hoeveel precies is niet te controleren. De pose is lepeltje-lepeltje rechtop. In een opvallende, liefdevolle omhelzing. 

Wat hij ervan vond, vraagt iemand achteraf aan de kleinste. Niet erg, zei die. Maar hij moet niet te dicht komen. Iedereen lacht. Dichter kan toch niet?

De foto bevriest het moment. Ze kijken. Vooruit. Eigenlijk zijn ze naar binnen gericht. Ze denken meer dan dat ze kijken. Ze zien wijnranken tegen een heuvel. Ze zien de schaduw van hoge bomen. Ze zien een flikkering van de zon. Zonder het te beseffen. En wat horen ze? Een koekoek? Een uil? De boerenwortels van de oudste maken een einde aan de twijfel. Het is een bronstige dikke duif. Hij deelt dat weetje niet. Te banaal. Te klein voor dit grote moment. Er wordt bijna niks gezegd. Wat zien ze? De toekomst?

Ze staan daar. De ene lacherig de andere serieuzer. De ene gemaakt. Hij lacht niet van harte. Hij voert iets op. Misschien weet hij dat de fotografen hen in het vizier hebben. Natuurlijk weet hij dat. De andere is van nature guitig. Onbezorgd. Hij speelt toch even een rol. Die van de serieuze leerling. Stoute komediant. Denkrimpels tussen zijn ogen. De slimste en de lolbroek van de klas. En, gouden voeten.                                                                                 

En dan zegt de oudste: "Wil je dat ik blijf? Dan worden we samen kampioen. Aan jou durf ik dat te vragen en ik wil graag weten wat jij ervan vindt."                                           

Natuurlijk wil hij dat weten. Maar de kleinste zegt niks. Geen antwoord. Niet nodig. Hij kan zonder die andere ook kampioen worden. In gepeins verzonken blijven ze nog een hele tijd zo staan. Heel misschien is het zo gegaan.

 

Frankrijk-België 3-4. Eden Hazard scoort en speelt goed. Vrijdag, in Cardiff, Wales-België. Daarna gaan Wilmots en Hazard met vakantie. Niet samen. Dan weten we of de bondscoach vertrekt. Ik denk het wel/niet. 

474 keer gelezen