Probeerde Australië WK 2022 te kopen?

De Australische politie vermoedt dat er is gesjoemeld met fondsen van de Australische bid voor het WK 2022. Daarom is er een onderzoek opgestart.

De speurders richten zich op een donatie van 500.000 dollar die de Australiërs overmaakten aan de CONCACAF, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben. Dat geld was bedoeld voor de financiering van een opleidingscentrum in Trinidad maar verdween volgens de Australische bondsvoorzitter Frank Lowy in de zakken van de erg omstreden Jack Warner.

De Trinidadaan is een voormalig vicevoorzitter van de FIFA en oud-voorzitter van de CONCACAF. Hij wordt beschouwd als een van de spilfiguren in het Amerikaanse onderzoek naar corruptie binnen de FIFA. Zo zou hij onder meer 10 miljoen dollar smeergeld hebben gekregen om stemmen voor Zuid-Afrika te kopen voor het WK 2010. De Australische senator Nick Xenophon eist alvast dat zijn land het geld terugkrijgt. “De 500.000 dollar was bestemd om de sportinfrastructuur in Trinidad te moderniseren, niet om in de handen van Warner te belanden."

Australië was kandidaat voor de organisatie van het WK 2022 maar kreeg slechts één stem. Het toernooi werd uiteindelijk toegewezen aan Qatar.

156 keer gelezen