Letterlijk: dit bekende FIFA-toplid Blazer

Chuck Blazer, een voormalig toplid van de FIFA, heeft voor een Amerikaanse rechtbank bekend dat hij zich heeft laten omkopen bij de toekenning van het WK 2010 in Zuid-Afrika. Hij gaf ook toe steekpenningen te hebben ontvangen bij de toewijzing van het WK van 1998, dat uiteindelijk naar Frankrijk ging.

De Amerikaan Blazer was tot 2013 lid van het dagelijks bestuur van de wereldvoetbalbond. Hij trad af toen de FIFA en de FBI naar hem een onderzoek openden. Hij bekende schuld en verleent sindsdien zijn medewerking aan het onderzoek. Mogelijk ontloopt hij zo een celstraf.

De FBI en het Zwitserse gerecht zouden nu ook een onderzoek voeren naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 in Rusland en Qatar. Dat heeft een anonieme bron bij het Amerikaanse gerecht gezegd aan persagentschap Reuters.

Het onderzoek naar mogelijke corruptie bij de FIFA raakte vorige week in een stroomversnelling, toen een aantal leden werden opgepakt in Zürich. Voorzitter Sepp Blatter werd nog herkozen, maar kondigde gisteren dan toch zijn ontslag aan.

Lees hier de schuldbekentenis van Blazer:

 

544 keer bekeken