"Topman FIFA betaalde miljoenen smeergeld"

Jérôme Valcke, de secretaris-generaal van de FIFA, heeft volgens de Amerikaanse krant The New York Times transacties van tien miljoen dollar aan smeergeld gedaan. De krant citeert verschillende anonieme verantwoordelijken bij Amerikaanse instanties.

De Fransman, bij de FIFA de rechterhand van voorzitter Sepp Blatter, zou in 2008 tien miljoen dollar op een rekening gestort hebben die beheerd wordt door Jack Warner. Dat is de ex-voorzitter van de CONCACAF die eerder week nog officieel beschuldigd werd van het aannemen van smeergeld in het kader van de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika.

De transactie van Valcke zou volgens bepaalde bronnen "een centraal element zijn in het omkoopschandaal binnen de FIFA, dat eerder al leidde tot de arrestatie van veertien personen". In een reactie aan de krant ontkent Valcke dat hij de betaling heeft goedgekeurd en dat hij daar ook de macht niet voor had.

Gisteren is er in het intussen wijdverspreide FIFA-schandaal overigens nog nieuwe informatie opgedoken. Zo heeft het Braziliaans gerecht een onderzoek geopend naar Ricardo Teixeira, de ex-voorzitter van de Braziliaanse voetbalconfederatie (CBF) wegens het witwassen van geld en fraude. Hij was een van de leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA die over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 mochten stemmen. Zijn opvolger bij de CBF, José Marin Marin, werd woensdag in de rand van het FIFA-congres nog opgepakt omwille van zijn mogelijke betrokkenheid in de affaire.

De Paraguayaan Nicolas Leoz, de voormalige voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie CONMEBOL, is in eigen land door het gerecht intussen onder huisarrest geplaatst. Ook hij wordt genoemd in de omkoopaffaire.  

317 keer gelezen