10 tot 15 UEFA-landen stemden toch Blatter

Tussen de tien en vijftien nationale voetbalbonden die deel uitmaken van de Europese voetbalbond (UEFA) hebben bij de voorzittersverkiezing bij de FIFA op Sepp Blatter gestemd. In tegenstelling tot de stemafspraak die werd gemaakt binnen de UEFA om Blatters tegenkandiaat prins Ali te steunen. Zelfs toplanden als Spanje en Frankrijk zouden voor Blatter gestemd hebben. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

UEFA-voorzitter Michel Platini had zich voor de voorzittersverkiezingen sterk gemaakt dat 45 tot 50 landen van de 54 aangesloten landen tegen Sepp Blatter zouden stemmen. Blatter kwam in de dagen voor de voorzittersverkiezingen in opspraak doordat zowat de hele FIFA-top van corruptie wordt verdacht. Alleen hij bleef buiten schot.

Toch zouden 10 tot 15 UEFA-landen die eerst hun stem aan Blatters tegenstander prins Ali beloofd hadden, toch voor Blatter gestemd hebben. Dat zeggen althans een aantal anonieme bondsofficials in de Nederlandse Volkskrant. Naast een aantal Oost-Europese landen, zouden ook IJsland, Spanje en Frankrijk hun stem voor prins Ali gewijzigd hebben in steun voor Blatter. Een pijnlijke blamage voor de UEFA en zijn Franse voorzitter Michel Platini.

Uiteindelijk kreeg Blatter in de eerste ronde van de voorzittersverkiezing 133 stemmen van de FIFA, tegenover 73 voor prins Ali. De Jordaanse prins trok zich nog voor de tweede stemronde terug, waardoor Blatter zichzelf opvolgde als voorzitter van de FIFA. De Belgische bondsvoorzitter François De Keersmaecker gaf al aan dat België voor prins Ali heeft gestemd.

428 keer gelezen