Ali Bin Al-Hussein is uitdager Blatter

Vandaag zijn er verkiezingen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. Huidig voorzitter Sepp Blatter neemt het daarin op tegen de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein (rechts op de foto). Prins Ali is de enige overblijver van een hele reeks kandidaten die Blatter wilden uitdagen. Onder andere de Nederlandse bondsvoorzitter Michael van Praag, de voormalige topvoetballers Luis Figo en David Ginola en nog anderen waren kandidaat.

Maar prins Ali Bin Al-Hussein is de enige overblijver en vele kandidaten hebben hun steun aan hem reeds uitgesproken. Ook de Europese voetbalbond UEFA, en dus ook de Belgische voetbalbond, heeft al aangegeven tegen Blatter en voor prins Ali te stemmen. Ook de Amerikaanse en Canadese bonden zijn pro prins Ali. Maar wie is prins Ali eigenlijk?

Prins Ali Bin Al-Hussein is 39 jaar en zoon van de Jordaanse koning. Hij is voorzitter van de Jordaanse voetbalbond en de West-Aziatische voetbalbond, die door hemzelf is opgericht. Sinds 2011 is hij ook vicepresident voor Azië van de wereldvoetbalbond FIFA.

Zijn plannen als FIFA-voorzitter worden gekenmerkt door 1 woord: openheid. “We willen het punt bereiken dat mensen niet meer weten wie de voorzitter van FIFA is” zegt hij in een interview met de Ney York Times. Bovendien heeft hij ook aangegeven dat hij slechts 1 voorzitterstermijn wil. “Ik wil binnenkomen, veranderen wat er moet veranderen en dan wegwezen.”   

301 keer gelezen