Blatter: "Kan niet iedereen controleren"

Sepp Blatter heeft tijdens zijn openingsspeech van het FIFA-congres in Zürich voor het eerst gereageerd op de nieuwe beschuldigingen van corruptie aan het adres van de Wereldvoetbalbond. “De verdachten werpen schande en vernedering over het voetbal.”

De 79-jarige Blatter verdedigde zichzelf ook: “Ik weet dat velen mij verantwoordelijk houden, maar ik kan niet iedereen in de gaten houden. De mensen die corrupt zijn binnen de voetbalwereld zijn in een minderheid, net als in de samenleving. Maar ze moeten worden gepakt. Acties van individuen, als ze worden bewezen, schaden het voetbal en vragen om verandering.”

Woensdag bracht een Amerikaans onderzoek grootschalige corruptie aan het licht binnen de FIFA. Verschillende officials worden ervan verdacht voor zo’n 137 miljoen euro te hebben gefraudeerd. Daarnaast maakte de Zwitserse justitie bekend dat ze een onderzoek voert naar de toekenning van het WK 2018 (aan Rusland) en 2022 (aan Qatar). Sepp Blatter wordt in geen van de twee onderzoeken aangeklaagd. 

Morgen vindt er in Zürich de voorzittersverkiezing van de FIFA plaats. Blatter kan voor een vijfde keer verkozen worden. De Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein is zijn uitdager.  

158 keer bekeken