Figo: "Zwarte dag in FIFA-geschiedenis"

Luis Figo, tot voor kort nog een van de kandidaat-voorzitters van de Wereldvoetbalbond FIFA, vraagt om de geplande voorzittersverkiezing van vrijdag op te schorten. Hij vindt het tijdstip niet opportuun nu de FIFA opnieuw geplaagd wordt door een schandaal. Woensdag vroeg ook de UEFA al om de verkiezing uit te stellen.

“Ik herhaal wat ik vorige week al heb gezegd: wat er vrijdag gepland staat in Zürich, is geen verkiezing. Vele mensen delen mijn mening. Het is een grote vergissing om nu een verkiezing te houden”, schrijft Figo op zijn Facebookpagina. “Iedereen die net als ik van voetbal houdt, zal 27 mei beschouwen als een van de zwartste dagen in de geschiedenis van de FIFA.

“Het zijn ratten”

De Braziliaanse voetballegende Romario reageerde ook via de sociale media. Hij haalde vooral scherp uit naar zijn landgenoot José Maria Marin. De 83-jarige bobo is een van de officials die door de Amerikaanse onderzoekers geviseerd wordt in de corruptiezaak rond de FIFA.

“Zijn arrestatie is het begin van een mooie toekomst voor ons voetbal en voor die grote en corrupte organisatie (waarmee hij de FIFA bedoelt). De mannen die gevangen zijn, beschouw ik als ratten. Ze moeten de cel in. Ik wil de FBI en het Zwitserse gerecht bedanken.”

“Blatter moet opstappen”

Volgens Greg Dyke, de voorzitter van de Engelse voetbalbond, heeft huidig FIFA-voorzitter Sepp Blatter maar één optie: “Hij moet vertrekken. Dat kan door zijn ontslag te geven, door hem weg te stemmen of via een andere manier. We kunnen de FIFA niet heropbouwen met Blatter aan het hoofd.”

Vrijdag vindt er in Zürich de voorzittersverkiezing van de Wereldvoetbalbond plaats. Sepp Blatter neemt het daarin op tegen de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein. Die laatste geniet de steun van de Europese federaties, waaronder België, maar heeft slechtere papieren dan zijn tegenstander. Blatter krijgt namelijk de steun van de Afrikaanse confederatie en de Aziatische bond. “Wij zijn teleurgesteld en bedroefd door de gebeurtenissen die zich woensdag in Zürich hebben afgespeeld. Tegelijk bevestigen wij onze beslissing om Joseph S. Blatter te steunen als kandidaat-voorzitter”, zeggen de twee in een mededeling.   

450 keer gelezen