UEFA vraagt uitstel verkiezingen FIFA

Het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalbond is van mening dat het FIFA-congres en de voorzittersverkiezingen van de Wereldvoetbalbond uitgesteld moeten worden. Dat meldt Gianni Infantino, de secretaris-generaal van de UEFA.

De beslissing werd gemaakt naar aanleiding van de arrestaties van kopstukken van de FIFA, die betrokken zouden zijn bij grootschalige corruptie.  "De UEFA is van oordeel dat het congres en de voorzittersverkiezingen niet binnen de zes maanden gehouden moeten worden", aldus Infantino. "De leden van het Uitvoerend Comité van de UEFA zijn ervan overtuigd dat er verandering nodig is aan het hoofd van de FIFA en dat het congres van de Wereldvoetbalbond uitgesteld moet worden, met nieuwe voorzittersverkiezingen binnen de zes maanden.”

Harde woorden voor FIFA

Infantino was hard voor de FIFA. "De gebeurtenissen van vandaag zijn een catastrofe voor de Wereldvoetbalbond en beschadigen het imago van het voetbal. De UEFA is triest en diep geschokt. Zo'n gebeurtenissen tonen dat corruptie in de wortels van de FIFA gegroeid is. Het FIFA-congres dreigt een grap te worden en de Europese federaties moeten in overweging nemen of ze zelf aanwezig zullen zijn op dat congres", liet hij weten.

Verkiezingen komende vrijdag

Op het congres in Zürich zouden de 209 landen van de Wereldvoetbalbond normaal gezien vrijdag een nieuwe voorzitter kiezen. De strijd gaat tussen de huidige voorzitter Sepp Blatter en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein. Eerder vandaag had FIFA-woordvoerder  laten weten dat de voorzittersverkiezing van vrijdag gewoon zou doorgaan. 

83 keer bekeken