"Toewijzing WK 2010 niet reglementair"

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft gesjoemeld met de toewijzing van het WK 2010 in Zuid-Afrika. Dat zegt de Amerikaanse minister van Justitie, Loretta Lynch. “In het toewijzingsproces hebben machthebbers bij de FIFA smeergeld gebruikt om de beslissing van de toekenning aan Zuid-Afrika te beïnvloeden.” De Zuid-Afrikaanse regering ontkent de beschuldigingen.

Het nieuws raakte woensdag bekend in de marge van het grote omkoopschandaal waarin negen FIFA-verkozenen en vijf partners van de Wereldvoetbalbond beschuldigd worden. De afgelopen 24 jaar zou de FIFA voor meer dan 150 miljoen dollar, zo’n 137 miljoen euro, aan smeergeld betaald hebben om lucratieve deals inzake marketing en tv-gelden binnen te halen. 

"Beschuldigingen zijn vals"

Donderdag reageerde de Zuid-Afrikaanse regering op de beschuldigingen. “Die zijn vals”, zegt minister Jeff Radebe, die zelf deel uitmaakte van het organisatiecomité van het WK 2010. Hij verwijst daarbij naar een doorlichting van Ernst & Young die geen onregelmatigheden aan het licht bracht. “Ernst en Young is een befaamd bureau. Zij gaven ons een vlekkeloos rapport toen we het WK organiseerden. Nooit is er ergens gesuggereerd dat er in Zuid-Afrika een of andere inbreuk heeft plaatsgevonden.”

 

358 keer gelezen