"Dit is WK fraude en wij geven rode kaart"

De Amerikaanse justitie heeft op een persconferentie meer uitleg gegeven over de arrestaties van verschillende FIFA-toplui. “Dit is het WK fraude en wij hebben een rode kaart gegeven.”

De FIFA-officials die deze ochtend in Zürich zijn opgepakt, hebben de internationale voetbalwereld voor meer dan 150 miljoen dollar, zo’n 137 miljoen euro, omgekocht. Dat zegt Loretta Lynch, de Amerikaanse minister van Justitie. “Ze hebben de internationale voetbalwereld gefraudeerd om hun eigen belangen te dienen en zichzelf te verrijken.”

De Amerikaanse onderzoekers beschuldigen veertien personen van grootschalige corruptie. Negen van hen zijn FIFA-verkozenen. De andere vijf zijn partners. “Dat zijn marketeers in de sportwereld die ervan verdacht worden op een systematische manier smeergeld te hebben betaald om lucratieve deals inzake mediarechten en marketing voor grote toernooien binnen te rijven.”

Zeven arrestaties in Zürich

Woensdagochtend raakte het nieuws bekend dat verschillende FIFA-officials werden gearresteerd in een hotel in Zürich. Een van hen is FIFA-vicevoorzitter Jeffrey Webb, tevens ook de voorzitter van de CONCACAF. Sepp Blatter, de huidige voorzitter van de FIFA wordt niet aangeklaagd.

Vrijdag vindt er in de Zwitserse stad de FIFA-voorzittersverkiezing plaats. “Die gaat gewoon door”, zegt Walter De Gregorio, de woordvoerder van de Wereldvoetbalbond.

Onderzoek naar toekenning WK’s 2018 en 2022

Naast het Amerikaanse onderzoek, heeft het Zwitserse gerecht een onderzoek geopend naar de toekenning van de WK’s van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). De twee onderzoeken staan los van elkaar. De Zwitsers startten een onderzoek naar onbekenden op basis van vermoedens van mismanagement en het witwassen van geld bij de twee toekenningen. “De illegale betalingen hebben zich minstens voor een deel in Zwitserland afgespeeld", zegt het Zwitserse ministerie van Justitie. 

 

914 keer bekeken