KAA Gent, de beste, wordt kampioen

Een nieuwe column van VTM- en 2BE-voetbalverslaggever Dirk Deferme. Deze keer over de knappe prestaties van KAA Gent dit seizoen: "De ploeg die het beste voetbal speelt, wordt kampioen." 

Rami Gershon, na 2-3 winst in Brugge: “Dit is een hele grote stap, maar nog geen beslissende. We mogen nu vooral niet arrogant worden. Goed uitrusten, goed ontspannen, goed eten: dat staat voorop.” Heerlijke quote. En nog mooier wordt het met deze van Benito Raman: “Ik beschouw Club als dé rivaal. Dat is me zo geleerd toen ik klein was.” Raman is een geboren Gentenaar. Hij brengt de roots van het voetbal nog eens onder woorden: spelen met de vrienden van de streek en winnen van de aartsvijand. Gent heeft Club Brugge uit de titelstrijd geduwd. Benito Raman maakte de winning-goal.

Stel dat het deze week, donderdag of zondag, toch niet gebeurt voor KAA Gent, dan wil ik het toch een keer opgeschreven hebben: de ploeg die het beste voetbal speelt, wordt kampioen. Ik wil het even allemaal niet weten. Het grootste budget forceert niet altijd de beslissing. De duurste spelers, de bekendste namen, de meeste gouden schoenen, de briljantste talenten, dat is allemaal niet altijd het belangrijkste. Ervaring met titels, stressbestendigheid, grote honger… Neen! Gewoon, het beste voetbal en niet de beste bank, niet de beste coach met de gouden wissels en de beste tactiek.

Hoe goed is AA Gent? Het was bijvoorbeeld geweldig tegen Racing Genk. Het speelde 0-0 en dat was de beste match zonder goals die de meesten van ons ooit gezien hebben. De Buffalo’s hebben ook matchen verloren terwijl ze de beste ploeg waren. Ze zijn al doende beter geworden. Ze hebben acht keer verloren maar sinds nieuwjaar maar een keer in de competitie. In Charleroi.     

Gisteren in Jan Breydel was Gent heel, heel goed. In alles veel beter dan Club.

De toppers zijn dit seizoen echt een verhaal apart. Een verhaal dat ze in Gent graag (her)lezen. Ondanks twee keer kansloos verlies voor de beker tegen Anderlecht. De budgetten-topclubs zijn Anderlecht, Standard en Club Brugge. Tegen die drie heeft AA Gent in de competitie zes keer gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en twee keer verloren. Met 20 op 30 is Gent de beste van de vier. 17 op 24 in de Moeder van alle play-offs, dat is enorm.

Twijfel moet de focus aanwakkeren voor wat er nog komt. AA Gent heeft voor het laatst thuis verloren op 21 december 2014. Met 1-2 van Standard, de bezoeker van donderdag. Gent heeft dit seizoen drie keer verloren van Anderlecht. Daar moeten ze zondag nog naartoe. Maar niet verslappen: de ploeg die het beste voetbal speelt, wordt kampioen.                       

Moeten wij hier op de Stadion-website nog langer zoeken naar dé ploeg van PO1? Gaan we de namen pas invullen na zondag, na speeldag 10 van PO1? Twee keer neen, dit zijn de namen: Sels, Foket/Rafinha – Gershon – Nielsen – Asare, Kums – Milicevic – Neto/Van der Bruggen, Dejaegere – Depoitre/Pedersen – Simon/Raman.                                              

En, oh ja, coach van het jaar is Hein Vanhaezebrouck. 

2654 keer gelezen