Hoeveel is KV Kortrijk waard?

30 augustus 2013: Aleksandar Mitrovic tekent een contract bij landskampioen Anderlecht. Transfersom? Vijf miljoen euro, voor één speler. Vandaag, twee jaar later, raakt bekend dat KV Kortrijk in handen komt van Vincent Tan. Overnamebedrag? Vijf miljoen euro, voor een hele club. Wat maakt KV Kortrijk even duur/goedkoop als één goede spits?

Het zegt iets over de waardeverhouding tussen Anderlecht en Kortrijk, maar ook over het “koopje” dat Vincent Tan met Kortrijk doet. Om maar te vergelijken: Patrick Decuyper heeft recent voor bijna acht miljoen euro geïnvesteerd in Antwerp FC om de club in handen te krijgen. Een tweedeklasser met een meer dan serieuze schuldenberg, nota bene. Daartegenover staat KV Kortrijk, een relatief gezonde eersteklasser die jaar na jaar zonder veel problemen meedraait als subtopper in eerste klasse.

Maar wat maakt KV Kortrijk dan zo “goedkoop”? Ten eerste: Tan gaat op zoek naar koopjes. Zo kon hij in 2010 voor iets meer dan acht miljoen euro Cardiff City, een Engelse tweedeklasser overnemen. Een relatief klein bedrag voor een Engelse club met een mooie achterban. Al ging Cardiff wel gebukt onder de schulden.

Bij Kortrijk is aandeelhouder Vincent De Gryse al langer op zoek naar een geschikte overnemer. De Gryse is een atypische eigenaar in het voetbal. Hij heeft Kortrijk niet uit clubliefde in handen, De Gryse is naar eigen zeggen zelfs geen voetballiefhebber. Neen, hij kreeg in 2012 bijna de helft van de aandelen van Kortrijk in handen, na de dood van zijn broer. Sindsdien kocht hij steeds meer aandelen, tot hij een ruime absolute meerderheid in handen had.

Dat deed hij, als niet-voetballiefhebber maar wel als zakenman, met één doel voor ogen: winst maken. Toen de cvba Kortrijk Voetbalt voor derdeklasser KV Kortrijk in 2001 25.000 aandelen uitschreef, waren die één euro waard per stuk. Die waarde is intussen een pak gestegen. En de kans om die aandelen ten gelde te maken, deed zich nu voor in de persoon van Vincent Tan. Of dat een goede zaak is voor de club KV Kortrijk en voor de fans, zal de toekomst uitwijzen.

381 keer gelezen