Hoe wordt Anderlecht kampioen?

Hoe wordt Anderlecht kampioen? Een nieuwe column van sportjournalist en voetbalcommentator Dirk Deferme. 

Wat je allemaal niet hoort, ziet en vooral leest tijdens de play-offs. Knotsgekke play-offs, een roetsjbaan, de ene week zus en de andere zo. Het klopt allemaal, we amuseren ons heel goed. Het is spannend, we zien mooie goals, geknoei, een schop links en rechts, lat, paal, keepers gaan er onderdoor of pakken onmogelijke ballen. Echt, meer moet dat niet zijn.

Maar wat je allemaal niet hoort en vooral leest. Allemaal hebben we specialisten in dienst die we betalen om het ons uit te leggen zodat we slimmer worden. En nu weten we het niet meer. voetbaldeskundigen blijven alles op elkaar stapelen, het kluwen wordt daardoor gruwelijk ingewikkeld en eigenlijk steken we er niks van op. Hoe moeten die spelers daar wijzer van worden? Wat krijgen zij niet allemaal te horen? Van mannen die het nog beter weten dan de analisten krijgen zij hun consignes. Doe zus of zo, loop hier of daar en als de bal voor je voeten valt, schiet hem dan in het doel. 

Voetbal is eigenlijk makkelijk. Toeval is heel belangrijk. Daar zijn boeken over geschreven door knappe mannen die weten waarover ze schrijven. Ik heb ze gelezen en de cijfers kloppen. En toch moet er een verschil gemaakt worden. We hebben immers een kampioen nodig. Zo maar staan wachten op toeval, tot de bal goed valt, dat wil niemand zien. Wij ook niet.

We zijn nu halverwege. Club staat nog altijd op kop, Anderlecht en Gent zijn nog altijd top drie en zo was het ook aan het einde van de reguliere competitie. De intensiteit en de spanning zullen nu nog toenemen. Nu wordt het allemaal in die eindsprint van vijf wedstrijden met drie titelkandidaten geperst. En wat zal het verschil maken? Het is daarover dat je in van die slimme zinnetjes met voetbalwijsheid zoveel leest.

De beschikbaarheid kan het verschil maken. Wie heeft niet het allerbeste van zijn selectie ter beschikking? Wie wel? Wie is in topvorm, wie niet? De fysiek kan het verschil maken. Je kan een tegenstander slopen en aan het einde van de match nog voor de ommekeer zorgen.

Die ene boost kan het verschil maken. Je denkt dat je door de muur kan lopen en dat doe je dan ook. Dan zitten we op het terrein van de mentaliteit. Weerbaarheid kan het verschil maken. Dat is wat ze in het Engels the ability to bounce back noemen: een tegenslag incasseren, die verwerken en daar beter van worden.

Hoe je met de stress omgaat, kan een verschil maken. Dus, wie al eens kampioen was, is beter geschikt om kampioen te worden. Ervaring kan dus het verschil maken. En dan heb je nog techniek, strategie en tactiek. Vastzetten, vasthouden, de nul houden, verdedigen. Iets afdwingen, een verdediging openscheuren, scoren, aanvallen.

Dat is iets voor de voetballers, de spelende mens, voor de optelsom van aanval en verdediging gaan we naar het stadion of kijken we naar Stadion.

Als het nog op die ene wedstrijd aankomt, het kleinste verschil, dan kan toeval de hoofdrol spelen. Lucas Biglia die een vrije trap neemt, de bal die afwijkt op de muur en Bossut die kansloos is. 2013, RSC Anderlecht kampioen. Het is maar een voorbeeld.

Oh ja, wat we nog vergeten zijn: het thuisvoordeel. Kan dat het verschil maken? Van de laatste vier wedstrijden speelt Anderlecht er drie thuis. Tegen alle rechtstreekse concurrenten.

 

Dirk Deferme

1427 keer gelezen