De assist van het jaar

Peter Morren is voetbalcommentator bij Stadion en bij de Champions League. Hij was bij het Europees debuut van Thomas Müller, zes jaar geleden. Eergisteren zag hij Müller een lelijk doelpunt maken en in een hoofdrol bij een van de goals van het jaar.

Niemand denkt bij voorbaat aan Gerd, 'der Bomber' van weleer. Als we over Müller spreken zien wij, volgers van de huidige generaties, het ranke lijf van Thomas opduiken. Dat vaak verongelijkte gezicht ook. Hij kon vroeger al een ettertje zijn, als jong voetballertje bij TSV Pähl, de club van zijn geboortedorp aan de Ammersee, ten zuidwesten van München.

Kleine Thomas was voor niemand aanspreekbaar als hij even niet mocht meedoen. Voorts een guitig kereltje hoor, graag gezien in de buurt en op school, waar hij ook een talent bleek bij toneelvoorstellingen. En zijn eigen verhaal volgde het voorziene scenario.

Amper 11 jaar en daar kwam de overstap naar zijn droomclub Bayern. Vele honderden keren werd hij door moeder Müller heen en weer gereden, van en naar de training in München. Tijdens die ritten van telkens ruim drie kwartier beeldde Thomas zich zijn debuut in. Zijn allereerste doelpunt. Titels, bekers. Doorheen de jeugdreeksen van Bayern leefde hij van het maken van goals. Een bal tegen de netten als primaire behoefte.

Op 10 maart 2009 was ik in de Allianz Arena de commentator voor de wedstrijd van Bayern tegen Sporting Lissabon, in de achtste finale van de Champions League. Het was zo'n vertoning zoals tegen Porto deze week. Bayern rolde de pletwals uit: 7-1. In minuut 72 viel een jonge kerel in. Hij had al eens van het eerste elftal geproefd met een paar korte invalbeurten, maar nu gunde trainer Jürgen Klinsmann hem de schijnwerpers van het mooiste Europese voetbalpodium. Twee minuten later gaf hij een assist, en in minuut 90 frommelde hij zijn allereerste goal over de lijn. Thomas Müller was toen 19 jaar.

Zes jaar later heeft hij alles al gewonnen wat er in een voetballeven kan gewonnen worden: landstitels (3), bekers (3), de Champions League, de Europese Supercup, het WK voor clubs en de wereldtitel met de Mannschaft. Voor Duitsland heeft ie al 10 WK-goals op de teller. Gemaakt met nummer 13 op het shirt, zoals zijn illustere voorbeeld Gerd dat destijds deed.

Sommigen noemen Thomas Müller de meest complete aanvaller van de planeet. Ze hebben gelijk. Hij heeft een totaal andere fysionomie dan Gerd, maar kan zoals zijn naamgenoot op vele manieren goals maken. Dus ook heel lelijke. Zijn aanleg voor theater misbruikt hij wel eens voor het versieren van een goedkope penalty. Alles moet immers wijken voor goals. Want die pingel, die neemt hij lekker zelf. Koeltjes.

Tegen Porto maakte hij (met een afgeweken schot) zijn 27ste doelpunt in de Champions League. Geen Duitser die ooit beter deed. Maar zijn inbreng bij de 6-1 van deze week spijkert zich in ons geheugen door die onconventionele, onorthodoxe verlenging van de voorzet van Lahm tot bij Lewandowski. Thomas Müller, de man van de vele lelijke goals, gaf de mooist denkbare assist voor één van de mooiste collectieve doelpunten ooit.

1949 keer gelezen