Grootste thuiszege voor Rouches is 7-0

Vrijdag ontvangt Standard in eigen huis AA Gent. Voor de Rouches is het bijna twee jaar geleden dat ze thuis nog eens konden winnen van de Buffalo’s. Toen pakten ze wel meteen uit met hun grootste thuiszege ooit tegen Gent. Het werd maar liefst 7-0 in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen. Standard verzekerde zich dankzij die overwinning van Europees voetbal voor het volgende seizoen.

Standard speelde een kwakkelend seizoen in 2012/2013. Het raakte toch in play-off 1 maar kon geen rol van betekenis spelen. Uiteindelijk werden ze vierde en moesten ze nog voor een Europees ticket spelen tegen de winnaar van play-off 2, AA Gent, dat zelf ook een zwak seizoen achter de rug had.

In de heenwedstrijd had Gent in hun laatste wedstrijd in het Ottenstadion een goede 1-0 uitgangspositie verworven voor de terugmatch in Sclessin. Mboyo scoorde toen het enige doelpunt. Maar in Luik ging Gent helemaal ten onder. Bij de rust stond het al 4-0 achter tegen een wervelend Standard. Batshuayi, Bulot en twee keer Mpoku scoorden voor de Rouches. In de tweede helft moest de kelk leeg tot op de bodem. Twee keer Reza en een derde goal van Mpoku zorgden voor zware 7-0 eindcijfers.

Standard plaatste zich zo voor Europees voetbal na een wedstrijd waar Gent-voorzitter De Witte enkele twijfels bij had. “De gokaffaire rond de Chinees Ye blijft toch in je hoofd zitten” zei hij toen. Later moest De Witte toegeven dat dit een ongelukkige uitspraak was en dat Gent gewoon een collectieve offday had.