Club Brugge en Bayern, same shit

Dirk Deferme is VTM Nieuws-reporter en voetbalcommentator voor de Jupiler Pro League en de Champions League. Hij vergelijkt de recente mindere prestaties van Club Brugge met de slappe prestatie van Bayern op bezoek bij Porto in de Champions League. "Wie alle (Club Brugge) of de cruciale (Bayern) duels verliest, gaat tegen een goede tegenstander meestal ten onder."

Porto - Bayern gisteren vanop de eerste rij gezien. Qua intensiteit en spanning was het zeker play-off 1 waard. Voor het overige was het UEFA Champions League en dat is de Jupiler Pro League minstens maal twee (50.000 toeschouwers) tot maal vijf (300 mediamensen uit 20 landen). Maar het deed me toch denken aan bijvoorbeeld KV Kortrijk - Club Brugge. Bayern miste een pak spelers door blessures, kwam vroeg op achterstand en verloor in Dragao. 3-1. Club in het Guldensporenstadion met 2-0. Wie alle (Club Brugge) of de cruciale (Bayern) duels verliest, gaat tegen een goede tegenstander meestal ten onder.

Op basis van budget moeten Club Brugge of Anderlecht bij ons altijd kampioen worden. En kan Bayern de Champions League winnen zoals het bijna altijd de Bundesliga wint. Het gebeurt niet altijd dat de rijksten kampioen worden maar wel heel vaak. Anderlecht, Club Brugge, Standard, een beetje Genk, die vier verdelen de Belgische prijzen. Logisch want met veel geld betaal je de beste spelers, coaches, opleiding, logistiek, infrastructuur, vul maar aan. Je haalt bij ons het meeste TV-geld op, je boekt succesjes in Europa, je wordt nog rijker. Gelukkig heeft dat niet voor gevolg dat je alle wedstrijden in de JPL wint. Op micro-niveau speelt er een amalgaam van parameters die men veel te dikwijls in clichés vertaalt. Internationale clichės want off day is Engels. De taal van de koers is Vlaams, daar heet het slechte benen. In het voetbal hebben ze dus af en toe met 11 tegelijk slechte benen. Echt? Ik geloof dat niet. Er moeten andere verklaringen voor zijn. Dat van die off day is camouflage om de echte oorzaak niet bloot te leggen.

Ik wil al die drogredenen, de clichés, binnenkort eens aftoetsen bij de ervaringsdeskundigen die nu alle voetbal bekijken, die erover nadenken en de mix van empirisch vaststellen en rationeel beschouwen helder kunnen formuleren.

Maar eerst: het mes erin, ik ga het PO1-team van de redactie aan de Medialaan na twee speeldagen al bijsturen.

Ryan mag blijven staan, Meunier en Mbemba gaan eruit. Gershon gaat er ook uit, De Bock vliegt naar de bank. We zetten een volledig nieuw middenveld, Mitrovic mag blijven staan, Izquierdo en Simon halen we eraf. Sommige zijn niet fit, anderen halen hun niveau niet. Ze zijn allemaal bij machte om hun plaats terug te paken maar wat hieronder staat beantwoordt nu meer aan het PO1-elftal van het moment. For the record, net als de competitiebarometer is dit een gimmick want, ik ben niet zo voor de waan van de dag. Dus:

Ryan

Milec - Teixeira - Poulain - Asare

Marcq - Trebel

Ezekiel - De Camargo - De Smet

Mitrovic

De balans is wat minder dan in het vorige elftal maar met deze mannen en een goede coach win je play-off 1. Mits ze allemaal de benen hebben...

Dirk Deferme

 

2050 keer gelezen