Cercle of Lierse, hebben we er iets aan?

Dirk Deferme is sportjournalist bij VTM NIEUWS en commentator bij wedstrijden in de Jupiler Pro League en Champions League. In deze column heeft hij het over de degradatiestrijd en het overlevingsgevecht van Lierse, Cercle Brugge en Moeskroen. “Ik hoop dat ze het alle drie halen. Het kan. En dat hoeft niet in de Jupiler Pro League.”

Cercle of Lierse of Royal Mouscron Péruwelz in de Jupiler Pro League, hebben we daar wat aan? Is dat een vraag die shockeert? Word je daar ongemakkelijk van? Dan heb je een groot rechtvaardigheidsgevoel. Of een reflex die je heel vaak voor de underdog doet kiezen.

Twee of een van deze drie verdwijnt na dit seizoen uit de eerste klasse, dat is de wet van de sport of in ieder geval de opzet van het competitiemodel: aan het einde van het seizoen is er een zakker of twee zakkers.

Als je de zin aan het begin van dit stukje ronduit wraakroepend vindt, dan ben je -daar ben ik bijna zeker van- supporter van een van de drie. Supporters zorgen voor de continuïteit en voor het gerechtvaardigd voortbestaan van een club maar, en dat zet ik er voor de volledigheid bij, een club kan ook voortbestaan als ze niet in de JPL voetbalt.

RMP heeft weinig supporters. Het is niet Excelsior Moeskroen want dat bestaat niet meer. Het is het kleine Racing Club Péruwelz, gesticht in 1921, dat in 1995/96 nog in vierde provinciale speelde. Kunstmatig groot gemaakt, in het gat en het stadion van het failliete Excelsior gedoken en met het geld van het Franse Lille naar de JPL gevlogen. Nu staat de club te koop en er wordt op 15 april beslist of ze nog een licentie voor het hoogste niveau mag krijgen.

Zonder licentie zakt Royal Mouscron Péruwelz en kunnen én Lierse én Cercle zich redden als een van beide de eindronde met de tweedeklassers overleeft. Die twee hebben, in de schaduw van de geschiedenis, zeker hun plaats op het hoogste niveau. Natuurlijk!

Cercle, stamnummer 12, opgericht in de negentiende eeuw, de allereerste Vlaamse landskampioen en in eigen stad is het een echte challenger voor Club Brugge.

Lierse, stamnummer 30, ook een traditieclub, was in 1997 de laatste kleine landskampioen. Vooral dat laatste doet vele bescheiden clubs nog dromen. En de provinciederby tussen Lierse en KV Mechelen is een van de mooiste sympathieke wedstrijden van de JPL. Dat moet blijven. Ben ik een van de weinigen die Lierse ondanks de Egyptische verankering nog evenveel Lierse vindt? Met nog veel echte supporters die heel hard Lierse willen zijn? En geen kamelen, ze zeggen het zelf.

Maar het wordt sportief, en wie weet juridisch, gespeeld. Cercle, Lierse of RMP? Degradatiestrijd. Overlevingsgevecht. Je wil het eigenlijk niet meemaken.

Ik hoop dat ze het alle drie halen. Het kan. En dat hoeft niet in de Jupiler Pro League. Er zijn er maar weinig die daar de voorbije kwarteeuw jaar in jaar uit speelden. Vier: Anderlecht, Club Brugge, Standard en KAA Gent. Alle anderen waren ook al ooit op een of andere manier Lierse, Cercle of Royal Mouscron Péruwelz. Ik duim voor het eeuwige leven van de stamnummers 12, 30 en 216.

Leve Cercle! Lierse! En RMP!

4984 keer gelezen