Club Brugge en de Barclays Premier League

Dirk Deferme is sportjournalist bij VTM Nieuws en commentator van wedstrijden in de Jupiler Pro League en de Champions League. In deze column vergelijkt hij de prestaties van de Engelse teams in Europa met die van de Belgische en zoekt hij naar een verband met de televisiegelden.

Het is zeker een momentopname maar ook een plezante vaststelling: er zit nog een ploeg uit de Jupiler Pro League in de Europese kwartfinales en geen enkele meer uit de Barclays Premier League. Club Brugge speelt in de kwarfinale tegen Dnjepropetrovsk, de Engelsen spelen tegen niemand.

Dus, is geld dan toch niet alles? Door het televisiegeld spelen in de Premier League alleen maar rijke clubs. De laatste uit die competitie krijgt uit de TV-pot per seizoen nog dik zevenenzestig miljoen euro. Alle Belgische clubs samen vangen vijfenvijftig miljoen euro. Vanaf volgend seizoen wordt dat bedrag in Engeland door een nieuwe TV-deal meer dan verdubbeld. Zijn wij, gezien die Europese kwartfinale van Club Brugge, toch aan een inhaaloperatie ten opzichte van de Premier League-clubs bezig omdat we hier beter werken? Dat denk ik niet. Gaan we erop vooruit? Dat denk ik wel.

We kunnen het zien door onze Europese resultaten van ongeveer de vijf seizoenen voor 2009 te vergelijken met de resultaten van na datzelfde jaar. Het verschil is spectaculair. In de Europese Bekers halen we nu veel betere resultaten. Heeft dat met de formule van onze competitie te maken? Dat zou kunnen. Het heeft zeker te maken met het feit dat het televisiegeld ook bij ons gestegen is. Want geld maakt wel een verschil.

Verbanden leggen is het lastigste wat er is. In Engeland zijn ze nu ook op zoek naar een oorzakelijk verband. In 2009 nog drie halve finalisten in de Champions League, Chelsea en Manchester United in de finale en nu vanaf de kwartfinale al niks meer. Het is daar trouwens al drie seizoenen op rij minder.

How come? In Engeland maken de adviseurs en de wetenschappers overuren. Iets bewijzen door verbanden te leggen is aartsmoeilijk. Als er eentje loskomt, roept de tegenpartij onmiddellijk dat zij toch gelijk had. Dus probeer het niet met A omdat B omdat C et cetera. Wat je dan wel kan doen om goed te werken? Ik hoor het u denken. Zonder een verband te willen leggen, zonder enig bewijs van schuld of onschuld te willen aandragen, is het niet gewoon op zich de moeite om:

  • Te beschikken over een goede voetbalopleiding voor de jeugd in de regio’s, in de steden en in de voetbalcentra van de Voetbalbond en bij de profclubs? Gewoon, om het rekruteringsveld in eigen land zo groot mogelijk te maken.
  • Overal te beschikken over uitstekende voetbalvelden en een prima accommodatie?
  • Te beschikken over geschikte voetbalstadions op maat voor alle clubs?
  • Kunnen rekenen op nuance en kennis van zake in de voetbalberichtgeving? Ook hierin mag geïnvesteerd worden.       
  • Te beschikken over een goed scheidsrechterskorps dat gebruik kan maken van doellijntechnologie en video refereeing?
  • Te streven naar een beter financieel evenwicht tussen de clubs?
  • De supportersfederaties een gouden aandeel, een eeuwigdurend vetorecht,te geven dat het voortbestaan van de naam, de kleuren, de locatie en het stamnummer van de club garandeert?
  • Te beschikken over een systeem dat een spannende competitie garandeert. Misschien moet voor play-off 1 de teller ook op nul..? 

Semper Excelsius! We kunnen het maar vragen.

 

 

 

1841 keer gelezen