Bordeaux: de Rode Duivels komen

Jan Dewijngaert is sportanker van VTM Nieuws en commentator bij wedstrijden van de Champions League en Jupiler Pro League. In deze column keert hij naar Bordeaux, de stad waar enkele voetbalbelgen uit het verleden het mooie weer maakten en waar de Rode Duivels tijdens Euro 2016 hun uitvalsbasis hebben.

Het kwam ter sprake op de luchthaven in Manchester, daags na de Champions League-wedstrijd van City tegen Barcelona. Vital Borkelmans was naar Vincent Kompany gaan kijken en het gesprek ging dus al snel over de Rode Duivels. De ogen van de assistent van Marc Wilmots blonken toen hij begon over Bordeaux. De Duivels hebben er hun uitvalsbasis tijdens Euro 2016. Het ‘Golf du Médoc resort’ is een pareltje aan de groene rand van de Franse stad. Maar wat de staf van de nationale ploeg vooral trof was dat de Belgen er erg welkom zijn en heel warm zullen ontvangen worden. Bordeaux is thuiskomen voor de Duivels.

Borkelmans vertelde het aan Patrick Vervoort, de co-commentator voor 2BE in Manchester. En die ging maar al te graag mee terug in de tijd. Vervoort speelde anderhalf jaar in Bordeaux. Maar anderhalf, omdat door de financiële problemen van de club zijn contract vroegtijdig werd stopgezet. Hij vindt het nog doodjammer want Bordeaux is één van zijn mooiste herinneringen. En dat geldt voor nog meer Rode Duivels: Gilbert Bodart speelde er, Enzo Scifo met wat minder succes en natuurlijk Marc Wilmots zelf. De aanvalsleider bracht de club vijftien jaar geleden na een heel moeilijke periode toch naar een vierde plaats in de Ligue 1. En naar de achtste finale van de UEFA-beker. Een tussendoortje tussen twee succesrijke periodes bij Schalke, maar Wilmots werd toen wel verliefd op de stad en heeft nog altijd een huis in de buurt.

Maar de grootste voetbalbelg van Bordeaux blijft Raymond Goethals. ‘Raymond la science’ redde de club al in 1980. Hij werd aangesteld door de steenrijke voorzitter Claude Bez toen de ploeg zwaar in degradatienood was. Goethals leidde het team, met een fantastische Alain Giresse, alsnog naar de zesde plaats. Maar hij bleef niet lang: de lokroep van het Braziliaanse voetbal in Sao Paulo was te groot. Toch kwam Goethals nog terug, negen jaar later, en alweer met sprekende resultaten. Met zijn onafscheidelijke assistent Martin Lippens loodste hij Bordeaux naar de tweede plaats, net achter het rijke en ongenaakbare Marseille. Nooit gezien, een stunt van formaat. Het was de heropstanding van de club aan de Gironde na vele donkere jaren en voor Goethals de opstap naar zijn grootste triomf. Bernard Tapie kocht hem weg bij Bordeaux en Raymond won met Marseille de eerste Champions League.

De impact van Goethals in Bordeaux werd me pas duidelijk tijdens de Wereldbeker in Frankrijk, in ’98. Hij was toen onze vaste gast voor ons dagelijkse wereldbekerprogramma. Gewoon met Goethals over straat lopen was onmogelijk. Het leek dan wel of je met Gérard Depardieu of Alain Delon op stap was. Goethals werd overal belaagd en aangesproken. Ruim tien jaar na zijn laatste passage bij de Girondins was hij nog altijd God. Voor een live interview moesten we hem tussen enkele bomen zetten en  een ruimte afbakenen met plastic lint om toch wat rustiger te kunnen werken. Bovendien was het snikheet en erg zwaar voor Raymond (hij was toen bijna zevenenzeventig). We moesten hem geregeld laten afkoelen in onze satellietwagen. Maar hij genoot zichtbaar van de aandacht.

Dit weekend spelen de Duivels voor een ticket op Euro 2016 en een verblijf in het ‘Golf du Médoc resort’. Het mag niet mislopen, onder leiding van Marc Wilmots en in de geest van Raymond Goethals. Bordeaux: here we come!

826 keer gelezen