Gouden Schoen voor vrouwenvoetbal

Vrouwelijke voetballers maken op 29 mei in Oostende voor de eerste keer kans op een Sparkle, een trofee die zal worden uitgereikt aan de beste speelster, belofte en doelvrouw. Dat heeft de organisatie, die bestaat uit Belgian Football Coaches (BFC), de Damesliga en de Stad Oostende, zaterdag aangekondigd. De Sparkle moet uitgroeien tot de tegenhanger van de Gouden Schoen in het mannenvoetbal.

Het idee komt er na de jongste uitreikingen van de Gouden Schoen. De organisatoren pikken het niet langer dat het vrouwenvoetbal in die verkiezingsshow nooit aan bod komt, terwijl er wel een Gouden Pump voor een spelersvrouw wordt uitgereikt. "Daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken en dit evenement gelanceerd", verduidelijkt secretaris van BFC, Jerry Janssens. Alle vrouwenclubs van België zullen worden uitgenodigd hun stem uit te brengen op een speelster uit de BeNe-League en de eerste klasse.

Bescheiden start

De organisatoren willen klein beginnen. "In 1954 kreeg Rik Coppens de eerste Gouden Schoen in een brasserie met amper een handvol mensen van de pers in de zaal. Dat gaan we niet doen, maar we gaan het wel eenvoudig maar feestelijk houden en de verkiezing rustig laten groeien", meent Janssens. De eerste uitreikingsplechtigheid van de Sparkle vindt plaats in het stadhuis van Oostende. 

Meer aandacht

"Uiteindelijk is het ons doel vrouwenvoetbal meer onder de aandacht te brengen en meer leden te werven. Het vrouwenvoetbal zit in België duidelijk in de lift, maar als je weet dat Nederland tien keer zoveel leden heeft, dan weet je dat er nog werk aan de winkel is. We hopen dat de Red Flames zich kwalificeren voor een Europees of wereldkampioenschap, dat zou ons echt een boost geven", aldus Luc Calleeuw van de Damesliga.

 

 

 

 

 

145 keer gelezen