Club Brugge heeft prijs!

Dirk Deferme is VTM Nieuws-journalist en voetbalcommentator in de Jupiler Pro League en Champions League. In deze column heeft hij het over de leider van onze competitie, Club Brugge, en maakt hij de vergelijking met concurrent Anderlecht. 

Geen platte prijs meer sinds 2007 (Beker van België, finale gewonnen van Standard) en geen landstitel meer sinds 2005, dat is nu al bijna tien jaar geleden... Dat begint echt te wringen bij de Club. Ik voel met ze mee. De inspanningen van de bestuursploeg van Bart Verhaeghe, aan het roer sinds 2011, zijn enorm. Als je ze in Jan Breydel bezig ziet, zelfs tegen Moeskroen-Péruwelz en tot in de kleedkamer bij de scheidsrechter, krijg je vanzelf medelijden. Zoveel negatieve stress, het moet fysiek pijn doen. En tegelijkertijd zo met het vergrootglas gevolgd worden, elke zenuwtrek wordt gigantisch uitvergroot, alleen Vincent Mannaert lijkt daar tegen bestand. De rest moet hulp krijgen.

"Psychiatrie", zegt mijn vrouw, "of dat loopt heel slecht af." Ik heb het gevoel dat er tussentijds iets moet gebeuren want psychiatrische hulp is de lange weg naar de verlossing. Een aderlating of een schedelboring is te drastisch, middeleeuws en dus uit de mode. Een prijs, en tegelijk nog eens winnen van Anderlecht, is de beste remedie. Zondag kan het. In het Koning Boudewijnstadion, dat is het nationaal voetbalstadion zolang we er nog een hebben. De beker is nog geen hoofdprijs maar als voor Club Brugge de kop eraf is, wordt de titelstrijd een normaal titelgevecht. Echt fantastische play-offs komen er dan aan. 

Kan Club Brugge die beker winnen? Natuurlijk. Maar toch is blauw-zwart voor niemand ronduit favoriet. Nochtans hebben ze de beste keeper. Ryan of Proto? Altijd Mat Ryan. Opgeteld hebben ze ook de beste backs. Meunier + De Bock is beter dan Van den Borre + N'Sakala. Of gaan we hier al over discussiëren? Vazquez is geblesseerd, Engels ook. Anderlecht mist zondag zeker Mbemba. De grootste troef van Anderlecht is Mitrovic, het beest, de bloedhond in de box. Maar een beest moet vlees krijgen. Van Marin? Van Praet, Defour, Najar? Zijn Praet en Defour fysiek top? Voor negentig of honderdtwintig minuten? Ik vrees van niet.

En toch, als het allemaal klopt, als het in elkaar schuift dan knalt RSCA – zelfs met Kawaya, Conte, Kljestan en Acheampong in de ploeg – van 3-0 naar 3-3 bij Arsenal. Dus zelfs met het genie van Refaelov, Gedoz en Izquierdo bovenop de topfitte tandem Simons-Vormer is Club Brugge misschien toch nog onvoldoende gewapend. Iedereen geeft Anderlecht altijd vijftig procent kans. Dus is alle hulp van buitenaf toch nog welkom.

Ik geef ons forum aan Nando Delengaigne. Hij wil de Club helpen. Nando is tactisch zeer begaafd en mijn Twittermaat. Hij is 23, hij heeft een trainersdiploma, hij is ambitieus en verdient misschien zelfs ooit eens een kans als televisie-analist. Nando is de coach van de -10 van... Cercle Brugge. Cercle, juist, dat lees je hier goed.

Dit zijn de tips van Nando.

Club, doe er je voordeel mee en bezorg ons na jullie bekerwinst, een fantastisch competitieslot, van 5 april tot 24 mei. 

  • Speel verticaal compact. Vorm koppeltjes op het middenveld. Maak gebruik van het gebrekkige defensief positiespel van Tielemans.
  • Laat De Bock gebalanceerd spelen, laat Meunier aanvallen en Simons de ruimte voor de verdediging controleren om samen met de drie andere verdedigers Mitrovic te isoleren.
  • Zet hoog druk met De Sutter, Refaelov, Gedoz (als die kan spelen), Izquierdo en Vormer.
  • Zorg dat de centrale verdedigers van Anderlecht altijd een tegenstander hebben. Dan kunnen Izquierdo en Gedoz/Storm de 1/1 opzoeken en de ruimte in de rug van Van den Borre en N’Sakala gebruiken.
  • Gebruik de Zone 14, de zone in de rug van Dendoncker/Tielemans/Defour. De vier aanvallers kunnen, en zelfs Meunier kan hier in duiken.

 

Dat de beste moge winnen!

2505 keer gelezen